• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Remi BiH i Belgije (FOTO+VIDEO)

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina i Belgija su na zeničkom "Bilinom polju" odigrali neriješeno 1:1 (1:0) u okviru trećeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

 Remi BiH i Belgije (FOTO+VIDEO) Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Zmajevi" su remizirali u ponedjeljak protiv izuzetno moćnog tima Belgije 1:1!

Izabranici Safeta Sušića odigrali su dobru utakmicu i zasluženo osvojili jedan bod protiv moćne Belgije koji ostavlja nadu da se u konačnici mogu naći na EURO 2016. u Francuskoj.

Ekipa Marka Vilmotsa, mora se priznati, bila je bolja većim dijelom susreta, posebno u prvom poluvremenu, ali su pogotkom Edina Džeke u 28. minutu "zmajevi" poveli. Tino Sven Sušić je probio po desnom boku, dodao do Vedada Ibiševića, koji je uputio povratnu loptu, a na nju natrčao Džeko i smjestio je iza leđa Tiba Kurtoe - 1:0.

Dzeko gol
Izvor: YouTube

"Crveni đavoli" su do vođstva BiH propustili mnogo šansi, Eden Azar, Origi i ekipa su dominirali, ali je nesavladiv bio golman Stouka Asmir Begović. Čuda je činio ispred svoje mreže, ali su početkom nastavka gosti izjednačili poslije njegove greške.

U šestom minutu drugog poluvremena Naingolan je uputio udarac po zemlji, a na opšte iznenađenje punog "Bilinog polja", gdje se našlo i nekoliko stotina belgijskih navijača, lopta je prošla kroz ruke Begoviću i odsjela u mreži - 1:1.

Belgija gol
Izvor: YouTube

Golman BiH je do tog momenta bio apsolutni heroj, a u tom trenutku je postao tragičar!

Do kraja su oba tima mogla da dođu do trijumfa i sva tri boda, ali su "zmajevi" ipak za nijansu bili bliži pobjedi nad velikim rivalom poslije akcije Mensura Mujdža u 61. minutu.

Odlično je prošao po desnom boku i centrirao, a Džeko najviše skočio i još bolje šutirao glavom. I kad su loptu već svi vidjeli u golu, Tibo Kurtoa je pokazao zbog čega je jedan od najboljih golmana današnjice.

Ipak, ne treba biti nezadovoljan jer je ova Belgija jedna od najboljih reprezentacija u Evropi.

Selektor "zmajeva" Safet Sušić odlučio je da ne mijenja ništa iz prethodnog susreta u Kardifu gdje je BiH takođe odigrala neriješeno 0:0 protiv Velsa.

Pape je ostao "tvrdoglav" i njegovi izabranici su igrali u formaciji sa dva napadača, koju je javnost kritikovala prije meča, ali su navijači u Zenici skandiranjem njegovog imena pokazali da su zadovoljni ovim ishodom

BiH: Begović, Šunjić, Lulić, Bešić, Medunjanin, Pjanić, Mujdža, Sušić (od 72. Višća), Hadžić, Ibišević, Džeko.

Belgija: Kurtoa, Alderveild, Lomberts, Kompani, Vertongen, Naingolan, De Brujne, Azar, Defur (od 78. Felaini), Lukaku (od 57. Mertens), Origi.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Zanimljivosti

Edin Džeko je u dosadašnjoj karijeri tri puta (večeras četvrti put) tresao mrežu "crvenih đavola". A na susretu u Genku (2:4) u kvalifikacijama za Mundijal u Južnoj Africi je dobio nadimak "Dijamant" od komentatora Marjana Mijailovića.

Sven Tino Sušić će igrati protiv Belgije, čiji dres je nosio u mlađim kategorijama.

GRUPA B (rezultati trećeg kola)

Bosna i Hercegovina - Belgija 1:1 (1:0)

/Džeko 28 - Naingolan 51/

Andora - Izrael 1:4 (1:2)

/Lima pen 15, Damari 3, 41, 82, Hamed 90+5 pen/

Vels - Kipar 2:1 (2:1)

/Koteril 13, Robson Kanu 23 - Laban 36/

TABELA: Vels 7, Izrael (-1) 7, Belgija (-1) 4, Kipar 3, BiH 2, Andora 0.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

TOK UTAKMICE

1 - Sudija Luka Banti iz Italije dao je znak za početak utakmice. Srećno "zmajevi"!

3 - "Đavoli" su prvi zaprijetili - Origi je promiješao odbranu "zmajeva", ali je u posljednjem trenutku izblokiran, da bi u nastavku akcije Defur šutirao pored gola Asmira Begovića.

7 - Origi je poslije akcije i centaršuta Edena Azara šutirao petom, ali se Begović nije dao iznenaditi.

8 - Odličan kontranapad Belgije, De Brine je proigrao Naingolana, koji je šutirao iznad prečke.

9 - Azar je nekoliko puta po lijevoj strani "polomio kičmu" Mensuru Mujdži i stvorio prostor za šut, ali je opet Begović uspio da odbrani. Belgija je apsolutno dominantna na otvaranju utakmice.

17 - Prvi šut BiH u okvir belgijskog gola. Muhamed Bešić je pokušao da iznenadi Tima Kurtou, ali je gostujući čuvar mreže zaustavio njegov udarac bez ikakvih problema.

24 - "Zmajevi" brzo gube loptu kad je imaju u svom posjedu, svega poslije nekoliko dodira, ali na sreću, zasad se dobro brane od napada "crvenih đavola".

25 - Prva ozbiljnija prijetnja Kurtoi – poslije nekoliko uspješnih dodavanja, lopta je stigla do Tina Sušića, ali njegov udarac sa 18 metara nije bio precizan.

28 - GOOOOOL! BiH je povela, Edin Džeko je pogodio! Bio je ovo 38.gol Džeke u reprezentativnoj karijeri, a četvrti u belgijskoj mreži! Sušić je probio po lijevoj strani i uputio povratnu loptu, a na nju je majstorski reagovao kapiten "zmajeva" - 1:0.

34 - "Slobodnjak" za Belgiju sa nekih 20 metara, odlično je šutirao Jan Vertongen, ali je još bolje intervenisao Begović.

40 - Defur i Lukaku su u dva navrata pokušali da izjednače, ali je ponovo siguran bio Begović, možda i najbolji akter u taboru izabranika Safeta Sušića, koji se grčevito brane. Zahvaljujući golmanu Stouka i dalje "zmajevi" vode u Zenici.

45 - Kraj poluvremena. Pred posljednji zvižduk sudije iz Italije, tribine "Bilinog polja" su najprije stidljivo počele da skandiraju ime osporavanog selektora Sušića, a onda sve jače i jače.

Treba biti pošten i priznati da su Belgijanci bili bolji većim dijelom meča i da "zmajevi" nisu osim Džekinog pogotka stvorili gotovo nijednu šansu. Takođe mora se reći i da je samo zahvaljujući Asmiru Begoviću, koji je odbranio barem tri-četiri odlične prilike, ovaj rezultat na semaforu.

46 - Počelo je drugo poluvrijeme utakmice u Zenici.

49 - GOsti su krenuli po izjednačenje i podigli su ritam igre.

51 - GOOOOL! TIm Marka Vilmotsa je izjednačio i to poslije greške golmana Begovića, najboljeg igrača "zmajeva". Naingolan je šutirao sa vrha kaznenog prostora, a lopta prošla ispod ruke Begovića za 1:1.

56 - Dobra šansa za BiH. Pjanić je iz centrirao u šesnaesterac, a lopta se u gužvi odbila od Džeke i završila tik pored stative. 

59 - Haris Medunjanin je uputio odličnu "loptu s očima" na Miralema Pjanića, koji se našao ispred Kurtoe, zaobišao ga, ali je Vensan Kompani uspio da ga izblokira u sjajnoj šansi.

61 - Kurtoa je spasio Belgiju! Mujdža je probio po desnom boku i odlično centrirao a Džeko još bolje glavom šutirao, ali je ispod prečke "izvadio" stvar golman Belgije.

72 - Edin Višća je zamijenio Sušića uz skandiranje imena sinovca selektora "zmajeva".

77 - Maruan Felaini je u igri umjesto Defura u dresu "crvenih đavola".

80 - Obje ekipe žele pobjedu u utakmici, ali čini se da ne bili nezadovoljni ni podjelom bodova.

86 - Mertens se našao u prilici, pametno je gađao suprotni ugao, ali je bio neprecizan. Lopta je prošla nekih metar od lijeve stative gola BiH.

- kraj utakmice -

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC