• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čudesni Vejn Henesi spasio Velšane

Autor mondo.ba

Reprezentativci Bosne i Hercegovine osvojili su prvi bod u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine. "Zmajevi" su u Kardifu odigrali meč bez pogodaka protiv Velsa i stigli do boda, iako su bili blizu i sva tri.

Vejn Henesi, čuvar mreže Kristal Palasa i reprezentacije Velsa, najzaslužniji je što je njegova reprezentacija osvojila bod protiv Bosne i Hercegovine na stadionu Kardif sitija.

VELS - BOSNA I HERCEGOVINA 0:0

VELS: Henesi, Ganter, Tejlor, Čester, Dejvis, E. Vilijams, King, Bejl, Ledli, Džonatan Vilimajs (od 83' Džordž Vilijams), Čerč (od 65' Robson-Kanu). Selektor: Kris Koleman.


BOSNA I HERCEGOVINA: Begović, Šunjić, Lulić, Bešić, Medunjanin, Pjanić, Mujdža, Sušić, Hadžić, Ibišević (od 83' Hajrović), Džeko. Selektor: Safet Sušić.

Izabranici Safeta Sušića najavljivali su da će u Kardifu igrati otvoreno, na pobjedu, što su i učinili. Redale su se prilike pred golom domaćih, istina imali su ih i Velšani, najviše preko svog najboljeg igrača Gereta Bejla, te kapitena Ešlija Vilijamsa, ali napadi "zmajeva" bili daleko su opasniji.

Čudesni Henesi odbranio je sve udarce prema svom golu, pa su mreže na kraju ostale netaknute.

Čini se da su oba selektora, i Safet Sušić, i Kris Koleman zadovoljni ovim ishodom.

Nakon iznenađujućeg poraza u prvom meču na domaćem terenu protiv Kipra (1:2), reprezentativci Bosne i Hercegovine odigrali su mnogo bolji meč, bili kvalitetniji rival na terenu, ali lopta jednostavno nije htjela u gol, odnosno Henesi se nije dao savladati.

Sušića može da raduje igra njegovih izabranika, koji su pokazali da je meč sa Kipranima bio samo loš dan, tako da sa velikom dozom optimizma mogu dočekati ponedjeljak i naredni kvalifikacioni meč, kada će na "Bilinom polju" u Zenici gostovati Belgija (20:45).

Imali su "zmajevi" prilike preko Miralema Pjanića, Edina Džeke i Harisa Medunjanina, međutim sve je dobranio golman Velsa.

Sušića može da brine i činjenica da je napadač Mančester sitija zaradio drugu javnu opomenu u kvalifikacijama, ali neće propustiti duel sa Belgijancima jer se pauzira jednu utakmicu nakon tri žuta kartona.

"Crveni đavoli" pred dolazak u Zenicu su očekivano savladali Andoru sa 6:0.

Na kraju, oko 3.000 navijača BiH aplauzom je ispratilo "zmajeve", očigledno zadovoljni onim što su pokazali.

PROČITAJTE TOK UTAKMICE:

- KRAJ -

88 - Robson Kanu imao je sada priliku da kazni promašaje "zmajeva", ali je šutirao pored gola.

83 - I Safet Sušić izvršio je prvu izmjenu. Izet Hajrović zamijenio je Vedada Ibiševića.

81 - Prošao je sada pored Bešića i Medunjanina Geret Bejl, ali šut fudbalera Real Madrida ukrotio je Asmir Begović.

80 - Kako brani Vejn Henesi! Pjanić je još jednom odlično izveo slobodan udarac, ali čudesni golman Velšana čuva bod svoje reprezentacije.

78 - Ešli Vilijams promašio je priliku utakmice! Sjajno je centrirao Bejl, a kapiten Velšana sa pet metara prebacio je gol Asmira Begovića. Ostaje 0:0.

72 - Nakon velike gužve, ruski sudija Vladislav Bezborodov podijelio je čak četiri žuta kartona. Čester, Bejl i Ešli Vilijams su požutjeli kod domaćih, a Edin Džeko kod gostiju.

65 - Selektor Velsa Kris Koleman prvi vrši izmjenu. Umjesto Sajmona Čerča, na terenu je sada Hal Robson-Kanu.

58 - Miralem Pjanić je veoma nervozan. Već je javno opomenut u prvom poluvremenu, a ni u nastavku ne libi se da startuje na protivničke igrače. Moraće fudbaler Rome da igra opreznije, da ne bi morao prije vremena u svlačionicu.

57 - Nil Tejlor dobio je žuti karton nakon oštrog starta na Mensura Mujdžu.

55 - Još jedna šansa za goste. Haris Medunjanin je sada dobro šutirao, ali Henesi je nesavladiv večeras!

53 - "Zmajevi" nastavljaju pritisak. Briljira Henesi. Sada je dva puta odbranio šut Džeke. Blizu 3.000 navijača BiH daje veliku podršku svojim ljubimcima.

50 - Još jedna odlična intervencija Henesija, odmah na početku drugog dijela. Ibišević je šutira nakon asistencije Tina-Sven Sušića, ali još jednom se istakao golman domaćih.

- KRAJ PRVOG POLUVREMENA -

Velšani su bolje otvorili meč, imali terensku inicijativu, ali nakon početkog pritiska gostiju, probudili su se "zmajevi". Pred kraj prvih 45 minuta, imali su i nekoliko prilika, ali je siguran bio golman domaćih Vejn Henesi. Nema golova nakon prvog dijela igre.

45 - Veliki pritisak Bosne i Hercegovine u finišu prvog poluvremena. Šutirao je i Edin Džeko pravo u golmana Henesija, ali nema promjene rezultata.

34 - Poslije centaršuta sa lijeve strane, Vedan Ibišević bio je najspretniji, ali je šutirao direktno u golmana Velšana. Drugi udarac "zmajeva" u okvir gola, nakon Pjanićevog, koji je takođe zaradio javnu opomenu, zbog nedozovljnog starta na Džonatana Vilijamsa.

30 - Pola sata igre je iza nas. Kiša pada u Kardifu, pa klizav teren odmaže ekipama. Nakon uvodnih minuta koji su pripali Velšanima, čini se da tim Safeta Sušića igra sve bolje. Ipak, i dalje mreže miruju.

27 - Nova dalekometna bomba Pjanića sa preko 30 metara, ali lopta odlazi malo pored desne stative Henesijevog gola.

20 - Dobra akcija Velšana koju je započeo Bejl, uslijedio je centaršut sa lijeve strane, ali Ganter nije dobro zahvatio loptu.

16 - Žuti karton za Anela Hadžića, koji je nepropisno zaustavio Krisa Gantera. Nakon slobodnog udarca Bejla, "zmajevi" su uspjeli da otklone opasnost.

13 - Najbolji igrač Velsa Geret Bejl je šutirao, ali nije bio dovoljno precizan.

10 - Nakon blage terenske inicijative domaćih, prva prilika na utakmici. Miralem Pjanić odlučio se za udarac iz daljine, ali čuvar mreže Velšana Vejn Henesi uspio je da odbrani udarac fudbalera Rome.

1 - Počeo je meč na stadionu Kardif Sitija pred oko 30.000 gledalaca.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC