• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac u teškoj poziciji (ANKETA)

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Četiri kluba u posljednja tri kola pretenduju da izbore opstanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Ko je najbliži opstanku u eliti? Glasajte u anketi.

 Premijer liga BiH, borba za opstanak Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Borac, Vitez, Slavija ili Olimpik, a samo dva mjesta na tabeli, koja će i naredne sezone garantovati nastup u šampionatu BiH pošto će na kraju preseliti u niži rang čak šest timova.

Iz Premijer lige BiH već su ispali Velež iz Mostara, Drina iz Zvornika i prijedorski Rudar, a samo teoretski se može spasiti Travnik, koji je doduše jednom nogom zakoračio u Prvu ligu Federacije BiH jer je teško vjerovati da će gore navedeni klubovi izgubiti sve mečeve do kraja, a "veziri" zabilježiti maksimalan učinak.

Trenutno stanje na tabeli pokazuje da su Vitez i Borac najbliži opstanku jer su "iznad crte" sa tri odnosno jednim bodom više.

Međutim, što se Borca tiče, uprkos pobjedama nad prijedorskim Rudarom (0:1) i Slavijom (2:1), opstanak je i dalje užasno daleko zbog problema sa povredama u igračkom kadru, ali i veoma teškog rasporeda crveno-plavih, koji nije nimalo ohrabrujući za ogromnu armiju navijača "Velikana iz Platonove".

Naime, Borac već u srijedu gostuje na "Pecari" ekipi Širokog Brijega, koja je kiksom na "Otoci" protiv Olimpika (2:1) kompromitovala nastup u Evropi, a on je hercegovačkom klubu primarni cilj i sigurno neće imati "razumijevanja" za Borčeve probleme.

Ipak, u fudbalu ne pobjeđuje uvijek favorit niti onaj "na papiru" kvalitetniji protivnik, što je prethodnog vikenda najbolje ilustrovala pretposljednja Drina slavivši na "Tušnju" protiv Slobode (0:2), a najvjerovatnije će taj meč promovisati mostarski Zrinjski u novog šampiona države.

Tom logikom se vode i Banjalučani i nadaju bodu ili čak trijumfu na "Pecari", ali bez kapitena Borisa Raspudića, Darka Maletića, Tonija Jovića i Fedora Predragovića biće užasno teško.

Potom Banjalučani gostuju u Bijeljini protiv finaliste ovogodišnjeg Kupa BiH i upravo je to rasterećenje i fokus Radnika za osvajanje istorijskog pehara biti najveća šansa za crveno-plave.

Opet, Radnik sigurno neće dozvoliti da "bilo ko" dovede u pitanje poštenje, čast i sportsko nadmetanje koje je tokom igračke karijere krasilo klupskog predsjednika Mladena Krstajića ili uvijek korektnog trenera Slavka Petrovića, koji bi na kraju sezone mogao da sjedne na klupu Sarajeva, još uvijek aktuelnog prvaka.

POREDAK "DAVLJENIKA": Vitez 34, Borac 32, Slavija 31, Olimpik 30

Ako se stvari raspletu kako bi odgovaralo izabranicima Borčeta Sredojevića, a to je da u odluka padne u posljednjem kolu protiv Viteza, koji će vjerovatno u narednim mečevima protiv otpisanog Rudar-Prijedora, a potom i Slavije u direktnom dvoboju, osigurati opstanak, onda postoje dobre šanse da i Borac opstane.

A čak i ukoliko osigura opstanak u elitnom razredu bosanskohercegovačkog fudbala, rukovodstvo kluba sa banjalučkog Gradskog stadiona očekuje bitka za dobijanje licence za nastup u Premijer ligi BiH zbog presude za dug prema Fudbalskom klubu Džaja.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Sokolovi" poslije poraza u Banjaluci su bili veoma ljuti zbog suđenja Zorana Grbića, a u najavi meča sa Radnikom u Istočnom Sarajevu su konferenciju za štampu "posvetili" razočarenju u sport i fer-plej igrača i trenera Borca.

Ipak, imaju imperativ protiv Radnika, koji već rekosmo, sigurno neće kaljati ugled i vjerujemo da će biti tvrd orah Slaviji. Nakon današnjih mečeva, stvari će biti mnogo jasnije, i dvoboj u Vitezu će biti ključan za Istočne Sarajlije prije domaćeg megdana sa Željezničarom.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Željin najmlađi komšija iz Sarajeva, Olimpik sa "Otoke" ima bod manje od Slavije, dva od Borca i čak četiri od Viteza, ali "vukovi" imaju najlakši raspored do kraja. Gostuju Drini u Zvorniku, potom dočekuju travničke "vezire" i uz malo sreće mogu da se spasu. Realno poslije pobjede nad Širokobriježanima, favoriti su protiv Drine i Travnika, a onda će u goste Sarajevu na "Koševo" u posljednjem kolu.

Kombinacija je mnogo i dosta stvari je još poprilično nejasno, pa Vas pitamo šta mislite ko će od ovih ekipa i sljedeće sezone igrati u Premijer ligi BiH?

Anketa

Ko će izboriti opstanak?

  • Vitez

    11.72% (17)

  • Borac

    62.76% (91)

  • Slavija

    11.72% (17)

  • Olimpik

    13.79% (20)

Ko će izboriti opstanak?

Rezultati

RASPORED DO KRAJA

KO S KIM DO KRAJA (BORAC)
Široki Brijeg (u gostima)
Radnik (u gostima)
Vitez (kod kuće)

KO S KIM DO KRAJA (VITEZ)
Rudar Prijedor (u gostima)
Slavija (kod kuće)
Borac (u gostima)

KO S KIM DO KRAJA (SLAVIJA)
Radnik (kod kuće)
Vitez (u gostima)
Željezničar (kod kuće)

KO S KIM DO KRAJA (OLIMPIK)
Drina (u gostima)
Travnik (kod kuće)
Sarajevo (u gostima)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC