• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kup BiH: Željo peti ili Krupa prvi put? (ANKETA)

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Prvi finalni duel na programu je danas na "Grbavici" (17.30), a revanš sedam dana kasnije u Krupi na Vrbasu (17.00). Ko ima veće šanse da podigne trofej namijenjen najboljoj ekipi u najmasovnijem takmičenju?

Finiš fudbalske sezone u BiH donosi nam velike borbe, kako za šampionsku titulu u Premijer ligi BiH, tako i za trofej u Kupu BiH.

U posljednja tri kola prvenstva, aktuelni šampion Zrinjski ulazi sa tri boda prednosti u odnosu na Željezničar, koji će sa Krupom igrati i finale Kupa BiH.

Dakle, sarajevski "plavi" prvenstvenu i kup trku dočekuju sa ambicijama da svoje vitrine popune sa oba trofeja. Ipak, neće biti lako.

Mostarci su u posljednja dva šampionata pokazali da su najbolji, pa i u trećem uzastopnom žele da potvrde da su najjača ekipa u BiH. U kup takmičenju, Krupa ima ogromnu želju da napravi najveći rezultat u klupskoj istoriji, a osvajanje trofeja i plasman u Evropu potvrdili bi sjajan rad posljednjih godina.

Željezničar je, sa četiri pehara, najtrofejnija ekipa u Kupu BiH, dok će izabranici Slobodana Starčevića pokušati da osvoje svoj prvi pehar na nivou BiH.

Anketa

Ko će osvojiti Kup BiH?

  • FK Krupa (Krupa na Vrbasu)

    59.65% (34)

  • FK Željezničar (Sarajevo)

    40.35% (23)

Ko će osvojiti Kup BiH?

Rezultati

Plasmanom u Ligu za prvaka BiH, Krupa je ostvarila primarni cilj ove sezone - opstanak u bh. eliti, što je Starčević iskoristio da u nastavku sezone priliku pruži igračima koji su manje igrali tokom prvog dijela prvenstva - samim tim i odmori ključne igrače za odlučujuće mečeve u Kupu BiH.

Krupljani sigurno odmorniji ulaze u dvomeč finala, dok sa druge strane Sarajlije, iscrpljeni borbom na dva fronta, moraju pronaći snage za dva veoma bitna meča.

Krupa će u punom sastavu dočekati današnji duel na "Grbavici" (17.30), dok u redovima Željezničara sigurno neće biti povrijeđenog Siniše Stevanovića.

Direktan prenos je na BHT 1, a pravdu na ovom susretu dijeliće Banjalučanin Dragan Petrović. Pomagaće mu Damir Lazić iz Brčkog i Sreten Udovičić iz Prijedora.

Revanš meč na programu je sljedeće srijede, od 17 časova.

LIGAŠKI DUELI

U četiri prvenstvena odmjeravanja snaga ove sezone, Željezničar je slavio tri puta, dok je Krupa bila uspješnija samo jednom, i to u posljednjem međusobnom duelu, kada je golovima Nusmira Fajića i Lazara Marjanovića slavila 2:0.

Bila je to prva, istorijska pobjeda Starčevićevog tima protiv Želje.

Prethodno ove sezone, Željezničar je u prvom dijelu prvenstva slavio 4:1 i 4:2, da bi treću pobjedu upisao u Ligi za prvaka (1:0).

Takođe, u prošlogodišnjem prvenstvu, Željezničar je bio mnogo uspješniji, s obzirom da je upisao tri trijumfa i remi. U Sarajevu je bilo 2:1 i 1:0, u Krupi 0:1 za goste, te 1:1.

KUP BIH U ZNAKU ŽELJE

Sarajlije su najbolje bile 2001, 2003, 2011. i 2012. godine, a tim Admira Adžema uvjeren je da u dvomeču sa Krupljanima može i do petog trofeja, čime bi se dodatno učvrstio na prvom mjestu.

Trofej manje u kup takmičenju osvojili su Sarajevo i Široki Brijeg, dok su po jednom najuspješniji bili Modriča Maxima, Orašje, Zrinjski, Slavija, Borac, Olimpik i Radnik.

Prvi trofej na "Grbavicu" je stigao u sezoni 2000/01, i to u prvom Kupu BiH u kojem su nastupile ekipe iz oba entiteta.

"Plavi" su u finalnom meču bili bolji od gradskog rivala Sarajeva 3:2, a zanimljivo da je tada prvi pogodak za Željezničar postigao upravo Adžem, današnji šef stručnog štaba.

Ekipa s "Koševa" povela je golom Senada Repuha, a nakon izjednačujućeg pogotka Adžema, novu prednost Sarajeva donio je Edin Šaranović. Ipak, Željo je golovima Harisa Alihodžića i Dželaludina Muharemovića uspio da preokrene i osvojio prvi trofej u Kupu BiH.

...
Izvor: YouTube/vallter4

Dvije godine kasnije, Željezničar je ponovo bio najbolji.

Rival u finalu tada je bio trebinjski Leotar, a igrale su se dvije utakmice. U prvoj na "Policama" nije bilo golova, da bi revanš na "Grbavici" domaćin riješio u svoju korist rezultatom 2:0, i to golovima Mirze Mešića i Almira Gredića.

Uslijedio je dugi post, pa je treća titula stigla tek 2011. godine.

Pod vođstvom Amara Osima, sjajno je te sezone djelovala odbrana Željezničara, koja je na devet utakmica primila samo jedan pogodak (1:1 u polufinalu protiv Širokog Brijega).

Tada je, takođe u dvomeču, Željezničar u oba duela bio bolji od zeničkog Čelika. Nakon "minimalca" na "Grbavici" (Zajko Zeba postigao jedini gol), na "Bilinom polju" gosti su bili mnogo uspješniji i sa visokih 3:0 proslavili osvajanje novog pehara.

Pogađali su tada Srđan Savić, pa još jednom Zeba, i na kraju Srđan Stanić.

...
Izvor: YouTube/Ismar Beton

Već sljedeće sezone, Željezničar je postao prva, i za sada jedina, ekipa koja je uspjela da odbrani trofej.

Drugu godinu zaredom Sarajlije su bile najbolje, a jedan pogodak u dva meča odlučio je pobjednika u dvoboju sa Širokim Brijegom.

Golom Muamera Svrake "plavi" su sa "Grbavice" u Hercegovinu odnijeli minimalnu prednost, koju su na "Pecari" uspjeli da sačuvaju. U revnašu nije bilo golova, pa su se fudbaleri Željezničara četvrti put radovali trofeju Kupa BiH.

PUT DO FINALA:

šesnaestina finala: Metalege-BSI (Jajce) - Željezničar 0:1; Grude - Krupa 0:4,
osmina finala: Željezničar - Mladost (Doboj-Kakanj) 2:1; Borac (Banjaluka) - Krupa 0:2,
četvrtfinale: Široki Brijeg - Željezničar 0:1, 0:2; Rudar Prijedor - Krupa 0:3, 2:3,
polufinale: Željezničar - Sloboda (Tuzla) 0:0, 4:1; Zvijezda 09 (Etno selo Stanišići) - Krupa 0:4, 0:2.

OSVAJAČI KUPA BIH:

2000/01 Željezničar (Sarajevo)
2001/02 Sarajevo
2002/03 Željezničar (Sarajevo)
2003/04 Modriča Maxima
2004/05 Sarajevo
2005/06 Orašje
2006/07 Široki Brijeg
2007/08 Zrinjski (Mostar)
2008/09 Slavija (Istočno Sarajevo)
2009/10 Borac (Banjaluka)
2010/11 Željezničar (Sarajevo)
2011/12 Željezničar (Sarajevo)
2012/13 Široki Brijeg
2013/14 Sarajevo
2014/15 Olimpik (Sarajevo)
2015/16 Radnik (Bijeljina)
2016/17 Široki Brijeg

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC