• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Norveška igra muški rukomet! Novo finale!

Autor mondo.ba

Norvežani savladali Njemačku 31:25 i plasirali se u finale u kojem će pokušati da se osvete još jednom domaćinu, selekciji Danske za jedini poraz na Svjetskom prvenstvu.

U finalu Svjetskog prvenstva igraće Danska i Norveška, epilog je uzbudljivih polufinala odigranih u petak u Hamburgu u kojima smo gledali sjajan rukomet.

Prvo je Danska održala čas Francuzima, ali onda je sjajna Norveška spriječila duel dva domaćina u finalu.

Selekcija Kristijana Bergea odigrala je još jednu odličnu partiju i savladala Njemačku 31:25 pred punom dvoranom u Hamburgu.

Norvežani su sasvim zasluženo stigli do pobjede, jer su domaćinu Svjetskog prvenstva dozvolili vođstvo samo u uvodnim minutama, a onda su Mirhol, Sagosen i Red preuzeli sve u svoje ruke i vodili do samog finiša.

Aktuelni vicešampion svijeta upisao je samo jedan poraz na ovom prvenstvu, onaj od Danske u prvoj fazi, a u nedjelju od 17.30 će imati priliku da im se revanšira u velikom finalu u Herningu!

Tri sata ranije Njemačka i Francuska igraće za bronzanu medalju.

Godinama i decenijama muška reprezentacija Norveške bila je u sjenci ženske, koja je sedmostruki evropski, trostruki svjetski i dvostruki olimpijski šampion, sve do 2017. kada su Norvežani osvojili srebro na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, a u nedjelju će dodati još jednu, samo je pitanje zlatnog ili srebrnog sjaja.

Borbu za nju u petak uveče protiv Njemačke obezbijedili su joj prije svega Red sa sedam, Sagosen i Mirhol sa po šest golova, ali i cijela ekipa Norveške, koja je u potpunosti nadigrala domaćina Svjetskog prvenstva.

Bjarte Mirhol, pivot Norveške koji je pobijedio rak kostiju i više nego uspješno se vratio rukometu, još jednom vodio je svoju ekipu do finala i zasluženo ponio epitet igrača utakmice.

Ni odlični defanzivci u redovima Njemačke, Vinček i Pekeler nisu uspjeli da zaustave Mirhola koji je pogađao sa linije šest metara, ali i namještao pozicije za svoje bekove.

Češki sudijski par Hornaček - Novotni nije podlegao pritisku 12.500 uglavnom domaćih navijača i nije se libio da isključi rukometaše u bijelim dresovima, a upravo nakon isključenja Pekelera, njegovog drugog, Norvežani su golom Jendala stvorili prvu osjetniju prednost - 13:10.

Uslijedile su prilično konfuzne minute u kojima je odnos snaga na terenu jedno vrijeme čak bio 4:4, a onda je najbolji strijelac Bundeslige Matijas Muše smanjio na 13:11, da bi poslije prvih 30 minuta na semaforu stajalo 14:12.

Najbolji strijelci

NORVEŠKA - Red 7, Mirhol 6, Sagosen 6...

NJEMAČKA - Genshajmer 7, Bem 6 ,Vide 5...

 Njemačka odbrana nije imala rješenja za brze bekove Norveške, a izostao je i dobar učinak golmana Volfa i Hajnefetera koji su se rotirali i prednost Norveške se povećala na "plus četiri".

U nekoliko navrata Njemačka je smanjila na dva razlike, posljednji put golom Videa za 27:25, ali je sjajni Sagosen uzvratio, a Bergerund odbranio novi napad domaćina i sve je bilo riješeno.

U finišu su Norvežani samo stavili tačku na "i" za konačnih 31:25 i svoje drugo uzastopno finale u samo dvije godine.

Selektora Kristijana Bergea zabrinula je povreda Magnusa Reda koji je pred kraj meča napustio teren, ali još nije poznato da li je ona ozbiljnije prirode.

S njim ili bez njega Norveška će se u nedjelju boriti za svoj prvi trofej svjetskog šampiona, kao i Danska koja imaje tri finala napuštala pognute glave.

Polufinale

Danska – Francuska 38:30 (21:15)

Njemačka – Norveška 25:31 (12:14)

Finale (nedjelja, 17.30, Herning)

Danska - Norveška

Za treće mjesto 

Francuska - Njemačka 14.30

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC