• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaterpolisti Zvezde o napadu: Spasavali živu glavu!

Autor mondo.rs

Vaterpolisti Crvene zvezde, koji su napadnuti u Splitu, izašli danas pred novinare u Beogradu. Čović: "Jedno je ubistvo Tatona, to je navjački obračun, ovo je drugo". Pročitajte šta je sve ispričao golman crveno-belih Aleksandro Kralj.

 Konferencija za novinare vaterpolista Zvezde i Nebojse Covica nakon napada u Splitu Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Dva dana posle napada u Splitu, u koji su otišli da igraju utakmicu regionalne lige protiv Mornara, vaterpolisti Crvene zvezde izašli su pred javnost i dali svoje viđenje celog incidenta, koji se, kad se sve uzme u obzir, još i dobro završio po njih.

Među onima koji su se obratili medijima i javnosti, bio je i golman Aleksandro Kralj, čija je slika iz mora, u koje je skočio kako bi se spasao od splitskih huligana, obišla region i Evropu. 

Kralj je bio jedan od napadnutih sportista, koji su prethodno sedeli u kafiću i mirno ispijali kafu. Međutim, hrvatski mediji su objavili svoja saznanja da je sve "zakuvao" konobar u kafiću, koji je prepoznao obeležja Crvene zvezde i potom su dotrčali huligani i krenuli u lov na vaterpoliste iz Beograda.

Golman Kralj je novinarskim ekipama pokazao posekotinu od noža na nozi, a potom potvrdio da je konobar iz kafića odigrao ključnu ulogu u napadu.

POGLEDAJTE

"Seli smo u kafić, prvi u kojem smo videli mesto. Nosio sam dugačku jaknu i ovu majicu (pokazao je na sebi crvenu majicu, prim. aut.), nisam se bio zakopčao i verovatno je konobar primetio grb Zvezde. Sedeli smo tu, konobar nam je prišao: 'Kakav je to grb, o čemu se radi?'. Odgovorio sam mu da sam vaterpolista Zvezde i da sam došao na utakmicu i da sam seo u kafić da popijem kafu. On mi je, preteći, rekao: 'Dobro, popij to'. Najpre sam se nasmejao, na šta mi je konobar odbrusio: 'Nije nikakva šala'. Potom sam predložio drigovima da promenimo kafić", ispričao je Kralj.

Potom je ispričao detalje napada hulgana:


"Udarali su me šakama, ne znam ni ja čime sve. U tom čitavom haosu, ja sam najteže prošao, jer mi je u tom rvanju skinuta je jakna, pošto je nisam zakopčao i nasred rive sam ostao u Zvezdinoj trenerci. Mislim da su se zato fokusirali na mene. Krenuli su noževima, palicama, ne znam ni ja čime sve. Vikali su da će 'ubiti četnika', tražili su mi da skinem majicu, a ja to nisam hteo, nisam hteo da skinem obeležje kluba. Počeo sam da trčim, da spasim živu glavu, bilo ih je 7, 8. Razmišljao sam da uđem u neki kafić, hotel, bilo šta, ali gde god bih krenuo samo su se pojavljivali i navaljivali na mene".

Policija mu je, dodaje, rekla da je pametno postupio kada je skočio u more.

"Samo sam hteo da spasim živu glavu, na prvom mestu mi je bila porodica i dete", na ivici suza govorio je golman crveno-belih i nastavio:

"Kada sam skočio u more počeli su da me gađaju kamenicama i viču 'ubij četnika'. Molio sam ljude da zovu policiju i pomognu mi, ali su čak i kada su se huligani razbežali, obični prolaznici nastavili da vređaju i prete".

O tome što je vikao da je Crnogorac, a ne Srbin kada je skočio u more...

"Mene su hteli da linčuju, povikao sam da sam Crnogorac ako me ubiju da znaju da šta sam", rekao je Kralj, na šta se Čović ubacio kontrapitanjem novinaru: "Zašto je to bitno ko je i šta je i šta je vikao u trenutku kada mu mu je glava u torbi?".

Vlasti u Srbiji uputile su odmah protestnu notu Hrvatskoj, a tamošnji nadležni organi su brzo reagovali i priveli nekolicinu osumnjičenih (saslušane su još neke osobe, među kojima i "sin poznatog hrvatskog fudbalskog trenera").

ČOVIĆ: "TO U SRBIJI NE MOŽE DA SE DOGODI"

Na konferenciji za novinare bio je i predsednik Sportskod društva Crvena zvezda i prvi čovek KK Crvena zvezda Nebojša Čović imao je potrebu da odgovori na pojedine komentare da se slične stvari dešavaju i u Srbiji, a sam je pomenuo ubistvo navijača francuskog Tuluza Brisa Tatona 2009. godine.

"Da ne bi opet bilo zamena teza i pominjanja Tatona, jedno je navijački sukob, a drugo kada su napadnuti sportisti. Ovi momci nisu dali nijedan povod da budu napadnuti, a usledio je organizovan napad šipkama, noževima... Ovde se radi o pokušaju linča i to napominjem da hrvatsko pravosuđe ne bi opet pravilo neke egzibicije", rekao je Čović i konstatiovao:

"Split je postao grad slučaja kojim sada upravljaju ekstremne navijačke grupe Torcide. Sećate se da je na terenu stadiona 'Poljud' bio nacrtan kukasti krst (pred fudbalsku utakmicu sa Italijom)? Da li je neko za to odgovarao?", zapitao je Čović.

Nastavio je:

"Ovo je organizovan napad. Huligani su bili opremljeni. Na rivi su bila trojica starijih koji su megafonom pričali sta treba raditi Srbima i Srbiji. Šta, da li treba ćutimo? Gde je kraj, ako je gradonačelnik Splita ranije rekao da Srbi treba da znaju gde im je mesto. Šta da očekujemo kada sinoć na utakmici Tordica daje podršku ovom idiotima?! Idiota ima mnogo više. Šta da kažemo za njihovog poslanika, interesantnog prezimena Pauk? Napravljeni su propusti u obezbeđenju igrača. Hrvatski i svi političari u regionu treba da se pitaju gde ovo vodi, revizija istorije... Ne mislim da je problem da se neko u Beogradu šeta u trenerci Dinama, Cibone...".

Čović je primetio da se "tako nešto nikada ne bi dogodilo u Srbiji", dodajući da je video izjavu predsednice Kolinde Grabar Kitarović o ovom incidentu i da je "ok, ali da ta izjava ne sadrži izvinjenje".

"Pojavljuje se zamena teza da ako kažemo šta je bilo, onda ispada da mi huškamo na nacionalizam. Ima idiota i sa naše strane, ali ovako nešto se kod nas nikada ne bi dogodilo. Šta je greh ovih momaka? Pa šta i da su bili u Zvezdinim trenerkama? Evropa nas gura ka tome da organizujemo regionalna takmičenja, ali šta da očekujemo posle ovako nečega?", zapitao se prvi čovek Sportskog društva Crvena zvezda.

Saopštio je i da Zvezda, za sada, neće istupati iz regionalne lige.

"Nećemo reagovati ishitreno i istupiti iz lige, već ćemo pokušati da nađemo zajedničko rešenje".

FOTOGRAFIJE

"NISMO PROVOCIRALI!"

Među napadnutima bio je i Dušan Vasić, koji je igrao u Splitu, bio je član Jadrana.

"Posle treniga odlučili smo da prošetamo i popijemo kafu. Čim smo seli videli smo da nas konobar čudno gleda. Prišao nam je i ne baš prijateljskim tonom upitao Kralja šta mu je to na majici. On mu je odgovorio da je grb Crvene zvezde, misleći da se momak šali, ali je ovaj pretećim tonom rekao da pokrije taj grb i da se ne smejemo. Otišao je, a mi odlučili da promenimo lokal. Verovatno nas je on video, ali nemam dokaze. Kako god, posle 20-ak minuta do nas su dotrčali maskirani momci i počeli da nas udaraju. Kralj je najgore prošao jer je kucao poruku i nije video da prilazi tih šest, sedam, osam momaka. Mislim da je jedan momak držao nož, dok je Maksimovića jurio momak sa štanglom", ispričao je Vasić. 

Dodao je da je pola godine igrao u Jadranu i da nosi pozitivne utiske odande.

"Zato mi je još žalije zbog toga, posebno što ljudi koji su bili okolo nisu pružili pomoć ili pitali treba li nešto".

Miloš Maksimović je takođe bio u napadnutoj grupi:

"Nismo imali nikakvu nameru da provociramo. Kad je počeo napad video sam te momke kako su utrčali u baštu kafića. Počeo sam da trčim ka drugoj strani, ali dva, tri momka su bili ispred i krenuli za mnom, što se i vidi na onom snimku. Jedan od njih me je gađao palicom i pogodio u nogu. Potom sam ušao u kafić i zamolio ljude da pozovu taksi, ali niko to nije učinio, kao i gospođa iz hotela pored. Imao sam sreću da sam posle desetak minuta sam našao taksi i vratio se u hotel. Imao sam na sebi crnu jaknu preko Zvezdinog gornjeg dela trenerke, koja je bila zakopčana do grla".

Trener Aleksandar Filipović odbacio je tvrdnje i pojedine komentare da su igrači Zvezde provocirali jer su isticali obeležja kluba.

"Prilikom ulaska u Hrvatsku dobili smo obezbeđenje koje nas je sve vreme pratilo. Stariji igrači su mi tražili da pre odmora malo prošetaju gradom. Kada su se odvojili, videli smo da su svi u civilnim jaknama, što je radnik policije i obasnio svom šefu, uz konstataciju da ne bi trebalo da bude problema. Nije bilo vidnih obeležja kluba. I policija nam je dala odobrenje za oblačenje i istakla da su momci adekvatno bili odeveni i da ne ni trebalo da bude problema. Zato mi smetaju priče da je bilo provokacije i da su naši igrači šetali rivom u obeležjima", rekao je trener vaterpolista Zvezde.

Kapiten Popović preneo je da su ga zvali prijatelji i reprezentativci Hrvatske da pitaju kako su i da li im treba pomoć.

Broj novinarskih ekipa (štampa, TV, portali...) na ovoj konferenciji je bio ogroman, što, nažalost, pokazuje da vaterpolo može da privuče pažnju publike samo ako se dogodi nekakav incident...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC