• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napad u Splitu: "Nisu oni četnici, nego vaterpolisti!"

Autor mondo.rs

Pročitajte dva različita reagovanja iz regiona na napad splitskih huligana na vaterpoliste Crvene zvezde. Pogledajte i novi snimak napada na splitskoj rivi: "Stani četniče!", uzvikuje napadač jureći za vaterpolistom Zvezde.

 Napad u Splitu: "Nisu oni četnici, nego vaterpolisti!" Izvor: MONDO/P. V.
Ovo je ispisano na pumpi kod Vrčina
Izvor: MONDO/P. V.

Da ima još budala na ovom ludom balkanskom prostoru, znali smo i pre subotnjeg incidenta u Splitu. Grad koji je nekada bio važio za antifašistički danas se, zaslugom pojedinaca, pretvorio u nešto čega bi se Miljenko Smoje, prema čijoj je knjizi napravljena sjajna serija "Velo misto", stideo. 

Ne treba smetnuti sa uma da je Split i u ono predratno vreme pokazivao ovakvo lice, jer su fudbaleri Partizana izbegli linč na utakmici sa Hajdukom na Poljudu, početkom 90-ih godina. Ili ne tako davno kada su splitski huligani poharali pumpu na ulazu u Beograd i ostavili pustoš za sobom (fotografija uz ovaj tekst je od tada).

Napad na grupu vaterpolista Crvene zvezde pred utakmicu regionalne lige sa splitskim Jadranom ukazuje na to da će, nažalost, morati da protekne još mnogo vode da bi se ceo region doveo u red.

Napad je, navodno, počeo tako što je konobar u kafiću u kojem su sedeli vaterpolisti Zvezde, prepoznao obeležja beogradskog kluba i napravio "uzbunu", a onda su huligani krenuli u napad.

Hrvatski mediji prenose da je među privedenim navijačima i "sin poznatog splitskog fudbalskog trenera".

NAJNOVIJI VIDEO NAPADA, koji prenosi zagrebački "Jutarnji list", pogledajte OVDE

Region je dočekao ovu vest o nerazumnom incidentu osuđujući ono što se desilo.

Profesor filozofije iz Bosne i Hercegovine i kolumnista Al Džazire Dragan Bursać ostavio je na svom Facebook profilu komentar, koji je naišao na odobravanje svih.

PROČITAJTE GA:

"Vaterpolista Crvene zvezde skokom u more se spasio od ustaških huligana u Splitu. Kriv je jer je živ i jer je Srbin. Na snimku se čuje ženski glas koji izgovara bolesnu rečenicu: 'Pa, ipak je on ćetnik!'. 

Gospođo draga, on je vaterpolista, nije četnik. Četnici vam dolaze u crnim blindiranim limuzinama, sve u odijelima i kravatama i njih dočekujete aplauzima zajedno sa ustaškim vlastima. 

Ovo je dijete, gospodo ustaška, a napadom na dijete samo ojačavate četničku ideologiju u Srbiji. Ali hej, to vam je i namjera, jer se sličan sličnom raduje".

Postoje, međutim, i nešto drugačija viđenja, a jedno od takvih dolazi iz Splita (odakle drugo?), iz usta, tačnije tastature jednog od bivših članova navijačke grupe Torcida, a danas predsednika Hrvatskih laburista, Slavka Vladušića.

On smatra da će Splićani preći preko svega, osim na "ataka na svoju svetinju - Hajduk".

Prenosimo i njegovo pisanje (bez ispravljanja ijekavice):

"Vidim da se mnogi zgražaju i osuđuju ovaj napad na vaterpoliste Zvezde, mnogi kažu 'bravo, tako im i treba'. Nedavno su u Zagrebu nastupala djeca iz Dalmacije, iz jednog malog kluba borilačkih vještina te im je uništen kombi s kojim su doputovali. O tome je bilo par novinskih napisa, ali onako usput. Zar su ta djeca manje vrijedna?! A kombi im je bio parkiran ispred hotela na periferiji. Imali su 'krive' registarske oznake u svojoj zemlji!

Split je lud grad, ne možemo pobjeći od toga, niti pokušati opravdati bilo kakvu vrstu nasilja, ali pitao bih vas kako bi se vi proveli da sjednete usred Beograda ili Zagreba u obilježjima Hajduka? U mnogo navrata sjedio sam nasred Rive s prijateljima iz cijele bivše države i nikada nije bilo ni najmanjih problema, ali, jebiga, ljudi nisu nosili dresove Zvezde, Dinama, Partizana, Rijeke... Split je čudan grad, pa je specifičan po tome da možete smanjiti plaće, gasiti tvornice, dijeliti otkaze i nitko se neće pobuniti, ali u ponos grada (iako je i on spao na niske grane) Hajduk ne dirajte, a sjedenje na Rivi u obilježjima omraženog kluba (a svi su to osim Hajduka) je izravan atak na jedinu preostalu stvar koja je Splićanima sveta. Možete se složiti sa mnom i ne morate, ali takvo je splitsko stanje uma. U svakom slučaju ovo je idealna tema za zgražanje salonskih ljevičara i novinara iz regiona, kao i za likovanje desničarskog smrada na 'uspješno obavljenom poslu'. I jednima i drugima poručujem... Hajduk živi vječno!".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC