Sastanak sa UIO

Prevoznici predlažu ukidanje akciza i putarina na gorivo za prevoz putnika

Autor Željko Svitlica

Udruženja prevoznika u međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu putnika pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH održaće danas sastanak sa predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Prevoznici imaju prijedlog za ograničeno ukidanje dadžbina na gorivo.

Izvor: Mondo - Vedran Šečvuk

Na sastanku će biti riječi o smanjenju poreza, oslobađanju od akciza na potrošeno gorivo i putarina za izgradnju auto-puteva.

Kako je Mondo ranije objavio prevoznici će Upravi za indirektno oporezivanje BiH predložiti da se uvede oslobađanje akciza i putarina na gorivo za prevoz putnika.

Tačnije, prijedlog sadrži oslobađanje akciza na potrošeno gorivo za djelatnost prevoza putnika u drumskom saobraćaju, oslobađanje putarina za održavanje i izgradnju autoputeva za drumski prevoz putnika, te uvođenje diferencirane (niže) stope PDV-a za uslugu prevoza putnika u drumskom saobraćaju.

Ovakav način obračuna primjenjivao bi se na isti način kao povrat PDV-a.

Prevoznici bi plaćali punu cijenu dobavljačima, a na kraju mjeseca bi podnosili zahtjev za povrat na osnovu plaćenih faktura za gorivo.

Sastanak će biti održan od 12.00 časova u prostorijama Spoljnotrgovinske komore BiH.

Podsjećamo, povodom ranijih inicijativa u parlamentarnih tijelima BiH za ukidaje akciza na gorivo u Upravi za i indirektno oporezivanje su se izjasnili da usvajanje zakona o ukidanju akciza (kao i smanjenju PDV-a) nije prihvatljivo sa stanovišta osiguranja makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti BiH.