• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dom naroda usvojio izmjene PDV u BiH, još ništa od ukidanja akciza

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Dom naroda Predstavničkog doma Parlmentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost u prvom čitanju, koji se uvodi diferencirana stopa od pet odsto na osnovne životne namirnice, a 22 odsto na luksuznu robu.

 Dom naroda usvojio izmjene PDV u BiH Izvor: Srna

Dom naroda Predstavničkog doma Parlmentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost u prvom čitanju, koji se uvodi diferencirana stopa od pet odsto na osnovne životne namirnice, a 22 odsto na luksuznu robu.

Delegat Kluba sprskog naroda Dušanka Majkić u raspravi je ukazala da je u datim okolnostima predloženi zakonski akt najbolje moguće rješenje, te pozvala sve da tokom amandmanske faze budu aktivni da zakon bude što bolji.

"Hitna procedura podrzumijeva stavove Predstavničkog doma i apsolutno nepoštovanje Doma naroda. To nije uredu", rekla je Majkićeva ističući da se ubuduće mora voditi računa da postoji još jedan ravnopravan dom.

Delegat Lidija Bradara je navela da svaki zakon mora dati odgovor kakvi će biti ekonomski, socijalni i privredni efekat, ali da nije dobila nijedan odgovor.

Ona je naglasila da zaštita građana BiH mora biti u fokusu, te da parcijalno predlaganje mjera tome neće biti nikakav doprinos.

Bradara je istakla da se socijalna politika u BiH nalazi se u Republici Srpskoj, na nivou entiteta, a u FBiH je podijeljena između kantona i Federacije, te ukazala da je ključni problem da Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ nije u mogućnosti provesti diferenciranu stopu automatski, jer im treba određeno vrijeme da se mjera provede.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš rekla je da istinska pomoć građanima BiH, koji su u nezavidnoj situaciji, ne mora značiti da će to biti učinjeno izmjenom ili diferenciranom stopom PDV-a, već se to može uraditi kroz odluke vlada entiteta, kantona, opština i Brčko distrikta.

"Ne može se desiti da nije usvojen fisklani okvir na nivou BiH, a entiteti usvojili ili su u fazi usvajanja budžeta. Sve to djeluje negativno na fiskalnu stabilnost BiH", rekla je Pendeš.

Delegat Mladen Bosić je tokom rasprave rekao da je od prošle sjednice došlo do pomaka i da mu se čini da će HDZ ovaj put preuzeti odgovornost ukoliko ovaj zakon ne prođe.

Bosić je naveo da ne postoji politička volja da se bilo šta uradi za građane, kao i da je iz medija pročitao da je UIO dala mišljenje, ali da on nije dobio zvanično, te upitao zašto delegati nisu dobili taj dokument?

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović rekao je da bi mu bilo draže da je Savjet ministara ranije izašao sa ovakvim ili sličnim prijedlogom.

Pomoćnik direktora UIO Muharem Mašinović ukazao je obraćajući se delegatima da će svaki zakon Uprava provoditi jer je izvršni organ ali postoji problem sa postojećim prijedlogom zakona zato što je veoma teško provodiv, a prijedlogom, kako je rekao, nije riješeno ni pitanje zaliha.

On je naveo da je problem kratak rok koji ne mogu ispoštovati niti Uprava niti poreznici, jer ne mogu prilagoditi softvere i evidencije na vrijeme.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost se uvodi se diferencirana stopa PDV-a od pet odsto za osnovne prehrambene namirnice – brašno, hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za bebe, ulje, so, šećer, stočnu hranu, sjemenski i sadni materijal, a 22 odsto za luksusznu robu uključujući alkoholna pića, cigarete, automobile, parfeme, nakit, oružje.

Akcize upućene na usaglašavanje

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio zahtjev Predstavničkog doma za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se na ograničeni period ukidaju akcize na gorivo, te je, zbog nedostatka entitetske većine za prijedlog da se razmatra po skraćenom postupku, upućen Kolegijumu Doma.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ništa od ovog dobra neće osetiti običan čovek, za par meseci će trgovci i lihvari nabiti marže koje će pojesti smanjenje PDV stope

MONDO REPORTAŽE