• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dom naroda danas o akcizama i PDV-u

Autor Dragana Božić

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da donese odluku o prijedlogu izmjena zakona o akcizama u BiH, kojim je predviđeno ukidanje akciza na gorivo u periodu od šest mjeseci.

 Dom naroda danas o akcizama Izvor: Srna

Dom naroda na hitnoj sjednici 16. marta podržao je zahtjev Predstavničkog doma da ovaj zakonski prijedlog razmatra po hitnom postupku, ali na glasanju o zakonu nije bilo potrebne entitetske većine.

Na dnevnom redu sjednice u prvom čitanju nalazi se prijedlog dopuna zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji je usvojio Predstavnički dom, a predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, umjesto dosadašnje jedinstvene od 17 odsto.

Stopa od pet odsto PDV-a primjenjivala bi se za osnovne prehrambene namirnice – brašno, hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za dojenčad izrađenu od mlijeka, ulje, so, šećer, stočnu hranu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 odsto za luksuznu robu poput vina i alkoholnih pića, cigareta, automobila, parfema, nakita i oružja.

Delegati bi trebalo da se izjasne o tri zakonska prijedloga koji se nalaze među 14 prioriteta Evropske komisije, koje BiH treba da ispuni na putu ka EU - Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, koji se odnosi na omogućavanje finansiranja održavanja opštih i lokalnih izbora u BiH, u skladu sa Izbornim zakonom u vrijeme privremenog finansiranja institucija BiH.

Predviđeno je i donošenje konačne odluke o zaključcima četvoro srpskih delegata u Domu naroda predloženim još u novembru, koji se tiču rješavanja krize izazvane nametnutom odlukom bišeg visokog predstavnika Valentina Incka o izmjeni i dopuni Krivičnog zakona BiH.

Sjednica Doma naroda zakazana je za 11.00 časova u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE