Svijet

Potpisana rezolucija o primirju tokom Olimpijskih igara: Rusija i Sirija suzdržane

Autor Vesna Kerkez

Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju kojom se države članice pozivaju da poštuju primirje tokom Olimpijskih igara i podstiču mirno okruženje, kao i da dozvole učešće sportista i drugih relevantnih osoba.

Izvor: Shutterstock

Ukupno 118 zemalja glasalo je za, a nijedna nije glasala protiv rezolucije, koja poziva na "primirje tokom Olimpijskih igara kako bi se podstaklo mirno okruženje i obezbijedio siguran prolaz, pristup i učešće sportista i relevantnih lica na Igrama, čime se mobiliše omladina svijeta za mir".

Rusija i Sirija bile su uzdržane. Zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Marija Zabolotskaja rekla je uoči glasanja da će se Rusija uzdržati od glasanja o rezoluciji zbog isključenja bilo kakve izjave o depolitizovanom pristupu sportu.

U rezoluciji se navodi da je zahtjev zasnovan na drevnoj tradiciji zvanoj ekeherija da se prekinu neprijateljstva sedam dana prije i poslije Olimpijskih igara, koje su služile da se ciklus sukoba zamijeni prijateljskim atletskim takmičenjem svake četiri godine. 

Ekeherija datira iz drevne grčke tradicije iz osmog vijeka prije nove ere.

(Srna)