• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija želi da organizuje međunarodne sportske događaje, oglasio se prvi čovjek MOK-a: Ugrožena je autonomija sporta!

Autor Dragan Šutvić

Rusija planira da 2024. godine pokrene Svjetske igre prijateljstva, Igre BRIKS-a, Igre budućnosti i druge međunarodne multi-sportske događaje... Evo šta o tome kaže predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

 predsjednik međunarodnog olimpijskog komiteta o rusiji  Izvor: Profimedia

Pojedine države, zbog odluke da organizuju "politička" međunarodna takmičenja, lišavaju ovog prava međunarodne sportske federacije i preuzimaju međunarodni sport, izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta MOK Tomas Bah.

"Autonomija sporta, vaša autonomija kao Međunarodne sportske federacije, je ugrožena. Djelovanje ovih razdornih političkih snaga značiće da će one preuzeti ulogu međunarodnih federacija. Neki žele da odluče koji sportisti mogu da se takmiče na kojim takmičenjima. Drugi žele da odlučuju gdje će se vaša takmičenja održavati. Treći žele da organizuju svoje političke sportske događaje što znači da vlast praktično preuzima međunarodni sport", rekao je Bah, koji je u obraćanju publici u Olimpijskom muzeju naveo da ako se uspije u tome, onda će uloga Olimpijskog pokreta ili Međunarodne sportske federacije biti zastarjela.

Bah je naglasio da odluka MOK-a da suspenduje Ruski olimpijski komitet do daljnjeg ne znači da međunarodne sportske federacije treba automatski da suspenduju članstvo ruskih sportskih federacija.

Rusija planira da 2024. godine pokrene Svjetske igre prijateljstva, Igre BRIKS-a, Igre budućnosti i druge međunarodne multi-sportske događaje, podsjetila je agencija RIA Novosti.

MOK je 12. oktobra saopštio da je ROK suspendovan do daljnjeg jer su u njen red primljeni Olimpijski savjeti Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti.

Komitet je u martu preporučio da se Rusima dozvoli da se takmiče kao individualni neutralni sportisti sve dok aktivno ne podržavaju Rusiju u njenom sukobu sa Ukrajinom i ako nisu pod ugovorom sa svojim nacionalnim vojnim ili bezbjednosnim agencijama.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba/SRNA)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC