• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvanično - MOK usvojio Program za OI 2028: Dva sporta se vraćaju nakon više od 100 godina - jedan debituje!

Autor Dragan Šutvić

Nakon što je u petak Izvršni odbor MOK-a predložio, danas su članice tog tijela na sjednici u Mumbaju ogromnom većinom usvojile uključivanje ovih sportova u program Olimpijskih igara u Los Anđelesu.

 pet novih sportova na olimpijskim igrama 2028 Izvor: Anadolija/Grad Sarajevo

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) usvojio je ovog ponedjeljka program Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. godine na kojima će biti pet novih sportova - kriket, fleg fudbal, bejzbol-softbol, lakros i skvoš. Nakon što je u petak Izvršni odbor MOK-a predložio, danas su članice tog tijela na sjednici u Mumbaju ogromnom većinom usvojile uključivanje ovih sportova u program Olimpijskih igara u Los Anđelesu.

Važnost timskih sportova u američkoj kulturi i izgradnja čvršćih veza sa profesionalnim ligama naglašena je članovima MOK-a prije nego što su danas glasali.

Predstavnici dva člana iz Afrike, Obale Slonovače i Ugande, izrazili su zabrinutost zbog činjenice da ti novi sportovi nisu mnogo popularni na njihovom kontinentu.

Kriket se tako vraća na Olimpijske igre poslije više od jednog vijeka, nakon njegovog kratkog pojavljivanja na Igrama u Parizu 1900. godine.

Možda će vas zanimati

"Kriket ima više od 2,5 milijardi navijača širom svijeta i predstavlja izvanrednu priliku za uključivanje novih zemalja i zajednica, uključujući i domaćina ove sjednice, Indiju", rekao je predsjednik Komisije za olimpijski program, Australijanac Karl Stros.

Očekuje se da će dodavanje kriketa u olimpijski program povećati prihod od emitovanja iz Indije od najmanje 100 miliona dolara.

Fleg fudbal je verzija američkog fudbala u kome nije dozvoljen kontakt među igračima, već protivničkog napadača zaustavljate tako što mu skinete zastavicu koja mu je okačena oko struka.

Bejzbol će u Los Anđelesu sedmi put biti u olimpijskom programu, nakon što je svoj debi imao u Barseloni 1992. godine. Bio je na programu na prethodnim igrama u Tokiju, ali neće biti dio Igara u Parizu.

Softbol, ženska varijanta bejzbola, pojavio se na pet prethodnih izdanja Ljetnih igara, nakon što je debitovao na Igrama 1996. godine u Atlanti. Takođe je izostavljen sa programa u Parizu.

Lakros je dva puta bio na olimpijskom programu, ali posljednji put na Igrama u Los Anđelesu 1908. godine.

Skvoš će debitovati na Olimpijskim igrama, nakon što je nekoliko prethodnih zahtjeva za dobijanje olimpijskog statusa doživjelo neuspjeh.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba/agencije)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC