• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FOTO: "Delfini" idu u Zagreb, da vide nova pravila!

Autor mondo.rs

Najbolji srpski vaterpolisti spremni su za odlazak na završni turnir Evropa kupa. Tamo će najveću pažnju usmeriti ka velikoj promeni u svom sportu.

 Vaterpolo reprezentacija Srbije protiv Hrvatske Izvor: MONDO/Mladen Šolak

Rasterećeni rezultatskog imperativa, jer su kao domaćini već kvalifikovani za završni turnir Svetske lige (18-23. juna), reprezentativci Srbije na miru se pripremaju za odlazak u glavni grad Hrvatske.

Tamo, u Zagrebu, "delfini" će od 5. do 7. aprila učestvovati na završnom turniru Evropa kupa, kvalifikacionom takmičenju za Beograd, gde će reprezentacije imati prvu šansu da izbore plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Selektor Dejan Savić koristi predstojeće takmičenje da u Beogradu radi sa izabranicima u proširenom sastavu (23 igrača), a konačan spisak putnika za Hrvatsku odrediće u sredu uveče.

"Očekivanja nisu bitna, jer smo već kvalifikovani na finale Svetske lige. Što se tiče samog Evropa kupa, sigurno da ima svoj značaj. Sa druge strane, trener sam reprezentacije koja ima najveću nesreću da svi igrači igraju u inostranstvu i ovo su retki trenuci kad možemo da budemo na okupu i to je najbitniji momenat", izjavio je Savić u utorak u "Kući vaterpola" u Smetaninoj ulici.

Srpski vaterpolisti počeće učešće utakmicom protiv Španije, 5. aprila, a ta utakmice biće korisna i našem timu i rivalu zbog veoma važnog razloga - novih vaterpolo pravila.

Završnica Evropa kupa biće prvo takmičenje na kojem će biti primenjeno šest novih pravila (spisak na kraju teksta), o kojima je takođe bilo reči na današnjoj konferenciji.

"Imamo pet treninga u Beogradu, odradili smo tri i osim okupljanja važno nam je da probamo nove taktičke stvari, kao i da probamo viđenje novih pravila iz ugla igrača. Realno, oni su ti koji će prvi da im se se prilagode, drugi su treneri, a na kraju dolaze sudije. Viđenje pravila od strane igrača biće jako bitno, jer mogu na neki način mnogo toga da naučim od njih".

Kapiten "delfina" Filip Filipović nazvao je promene u bazenu "novom nepoznanicom":

"Nismo imali ni vremena, ni prilike da se upoznamo sa novim pravilima, jer pitanje je šta će biti primeljivo od svega ovoga. To što nam je Dejan saopštio pre nekoliko dana i dalje nam je strano telo, videćemo kako da se primeni u vodi koliko je moguće i videćemo kako su se ostale ekipe prilagodile. Možda nešto vidimo i od njih, pa kako to uvek biva i u sportu i u drugim sferama - uspemo da nadogradimo", izjavio je najbolji evropski vaterpolista.

On je dodao da promene nisu novost u vaterpolu...

"Ovo je nažalost sport koji je prošao kroz najviše promena u igri u poslednjih dvadesetak godina, počev od skraćivanja napada sa 35 sekundi do 30, do daljeg skraćivanja, promene lopti koje koristimo... Mislim da u Savezu ima više od 50-60 lopti od četiri različite firme... I tome moramo da se prilagođavamo, jer nijedna nije ista. Videćemo kako sudije gledaju na ta pravila i kako će oni to da primene tokom samog meča".

Nova pravila komentarisao je i selektor.

"Tih šest tačaka nije toliko bitno, koliko se, u suštini, u prostoru od šest metara daje prevelika prednost napadaču sa loptom. Tu se definitivno gubi veština odbrane. To je nešto što u srpskom vaterpolu mora da se posmatra, zbog metodologije rada i prilagođavanja u mladim kategorijama".

"Skraćenje napada na 20 sekundi pri igraču više zapravo će značiti 15 sekundi, jer je potrebno vreme da se igrači pre toga nameste. Biće mnogo više različiti kombinacija, a kombinatorika odbrane biće mnogo izraženija. Definitivno, igrači će se prvi prilagoditi, treneri su drugi, a tek onda dolaze sudije", dodao je selektor Savić.

Spisak novih pravila, koja će biti primenjena od Zagreba:

- 20, a ne 30 sekundi trajaće napad posle isključenja igrača, šuta posle kojeg nije promenjen posed ili kornera.

- Faul će biti izveden sa mesta na kojem se nalazi lopta u trenutku dosuđivanja, osim ako je lopta u prostoru od dva metra.

- Zamena igrača može biti izvršena svuda osim u prostoru od linije centra do gol linije ekipe koja vrši izmenu.

- Prilikom izmene igrači moraju da se pozdrave dodirom ruku.

- Biće dozvoljena tri tajm-aut, a najviše dva u poslednjoj četvrtini.

- Odmor između druge i treće četvrtine trajaće tri minuta, a ne kako do sada pet.

- Linija udarca, direktno posle dosuđenog prekršaja, pomera se na šest metara.

- Golmanu je dozvoljeno da u igri učestvuje kao igrač u polju.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC