Kako da matematički tačno okitite jelku (VIDEO)

Autor:

Jedan od lepših rituala je pred nama - kićenje novogodišnje jelke. Matematičari su nam pritekli u pomoć - evo formule za savršeno okićenu jelku!

Kako da matematički tačno okitite jelku (VIDEO) Foto: MONDO/Dragana Todorović

'Ne, ne, daj malo ovu stranu. Neeee, previše je crvenih kugli, daj plave...Ne valja ništa, ispočetka, vidi kako se nakrivila!'

Svake godine ista "muka" - kako okititi jelku tako da sve njene grane budu okićene, sa ukusom i da se jelka ne oklembesi od težine i količine kugli.

Da ne bismo više razbijali glavu, da se lep ritual ne bi pretvorio u svađu i durenje, u pomoć su nam pritekli matematičari koji su osmislili formulu za SAVRŠENO okićenu jelku (naravno sa busenom ili plastična).

Uz pomoć OVOG ALATA, možete da izračunate koliko je kugli i svetiljki potrebno da bi vaša jelka bila adekvatno i savršeno okićena (u zavisnosti od njenog oblika i veličine). Daje vam i mogućnost da izaberete da li želite da jelka bude baš bogata kuglama, nešto srednje ili minimalno.

Mi smo zadali ove parametre:

- 4 fita (odnosno jelka od 1,2 metra);

- izabrali smo punu jelku i velike kugle i srednje okićenu;

REZULTAT: Potrebno nam je 29 velikih kugli i 5 metara svetiljki.

***1 fit je 0,3 metra.

Eto, nadamo se da smo vam pomogli, a ako nećete ovako, onda slobodan stil, dajte svoj pečat, pustite mašti na volju, makar rezultat ne bio matematički savršen. Važno je da se zabavljate!

Pre četiri godine MONDO je snimio prilog o kićenju jelke i tada smo vam predstavili drugu matematičku formulu.

MONDO TV PRILOG O KIĆENJU JELKE - POSTOJI I OVA FORMULA

Izvor: MONDO

Ostale vijesti