Društvo

Banjaluka 1972: "Niču" novi mostovi, zgrade, naselja... Gradi se na sve strane! (FOTO)

Autor Siniša Stanić

Prije tačno pola vijeka Banjaluku je "obuzeo" snažan graditeljski zanos! Pročitajte, pogledajte...

Izvor: Printscreen

Poznato je da nakon velikih prirodnih katastrofa često uslijede periodi obnove i razvoja, a nešto slično "zadesilo" je i Banjaluku, samo tri godine nakon katastrofalnog zemljotresa iz 1969. godine. Te, 1972. u gradu na Vrbasu "niču" nova naselja i mostovi, obnavljaju se porušene zgrade, polažu kamen-temeljci za studentski dom i sportsku dvoranu. A to sve - ne u predizborne svrhe, već zato što stvarna situacija tako nalaže...

Sredinom 1972. položen je kamen temeljac novom studentskom domu, a svečanosti su prisustvovali rektor Sarajevskog univerziteta Hamdija Ćemerlić, predsjednik Skupštine opštine u Banjaluci Seid Maglajlija i predsjednik Saveza studenata Jugoslavije Dragan Kalinić.

Izvor: Printscreen

"Glas" izvještava i kako u Banjaluci "niču" novi neboderi i to u novom naselju "Borik" gdje bi trebalo da bude izgrađeno 3.000 novih stanova, kao i "niz drugih pratećih objekata, od bioskopa do skupih garaža".

Banjalučki list, u tekstu pod naslovom "Biće to pravi siti" piše i o obnovi centralne banjalučke ulice Veselina Masleše (Gospodske ulice), koja bi sa okolnim objektima trebalo da bude transformisana u trgovačko-poslovni centar, sa najekskluzivnijim prodavnicama, objektima za zabavu i specijalizovanim ugostiteljskim objektima. "To je, uistinu, jedan veliki kompleks koji u budućnosti treba da predstavlja banjalučki siti u pravom smislu te riječi", navodi list.

Izvor: Printscreen

Te godine rijeku Vrbas je premostio i novi, Rebrovački most. Već je izliven armirano-betonski nosač na lijevoj obali, dok su na desnoj obali radovi u toku. "U maju sljedeće godine, kada treba da bude pušten u saobraćaj, on će imati tri pješačke staze (dvije na krajevima i jednu u sredini), jednu biciklističku i dvije jednosmjerne automobilske staze", navodi "Glas".

Izvor: Printscreen

Takođe, položen je i kamen temeljac budućoj sportskoj dvorani "Borik". Ovaj svečani čin obavili su "zlatni" olimpijski reprezentativci Jugoslavije, rukometaši Abas Arslanagić, Milorad Karalić i Dobrivoje Selec.

Na kraju, spomenimo i to da je oktobra 1972. obznanjen projekat za novo banjalučko naselje - Starčevicu, u kome bi trebalo da bude izgrađeno 2.500 do 3.000 stanova. "Urbanizovana Starčevica, sa svojim izdignutim zelenim platoima, s privlačnim vilama i cvjetnim baštama, okružena šumom, čistim vazduhom i izvanrednim vidicima, mogla bi za Banjaluku u dogledno vrijeme da predstavlja ono što je za Beograd predstavlja Dedinje, Košutnjak ili Topčidersko brdo", piše "Glas" 2. oktobra 1972. godine.

(Mondo)

Tagovi