Društvo

Stanivuković: Sud potvrdio da je "Ekvator" sa računa Banjaluke nezakonito skinuto dva miliona KM

Autor Željko Svitlica

Viši privredni sud u Banjaluci potvrdio je da je apsolutno ništava cesija na osnovu koje je "Ekvator d.o.o." preko druge povezane firme nezakonito sa računa Grada Banjeluke naplatio iznos od 2.030.169 KM.

Izvor: MONDO

"Sud je potvrdio ono što sam govorio prije godinu dana, a to je da je „Ekvator“ nezakonito skinuo dva miliona KM sa računa Grada na svoju fiktivnu firmu i time oštetio Grad Banjaluku. Moj tim i ja nastavljamo ovu bitku dok Gradu ne bude vraćen nezakonito uzeti novac", poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

On je podsjetio da ovo nije jedina pravna bitka koju je gradska administracija dobila u borbi za povrat gradske imovine, navodeći slučaj Sokolskog doma, jednog od najvrednijih objekata u Banjaluci, koji je nedavno vraćen Gradu.

Kada je riječ o slučaju "Ekvator", najnovija presuda je dokaz, navode u Gradskoj upravi, da je Grad Banjaluka od početka sa pravom pobijao rješenje o izvršenju Okružnog privrednog suda u Banjaluci, kao i spornu cesiju i ona će poslužiti kao dokaz u već pokrenutim postupcima s ciljem vraćanja ovih sredstava u gradsku kasu.

"Naime, iako je Grad već u prigovoru na navedeno rješenje o izvršenju isticao da se radi o nezakonitim radnjama kojim su prava potraživanja prenesena sa firme „Ekvator“ na firmu „Banigo Građenje“ d.o.o Banjaluka, Okružni privredni sud to nije uvažio, te je odbio prigovor i iznos je prinudno naplaćen. Na ovo rješenje, Grad Banjaluka uložio je žalbu o kojoj do danas nije odlučeno", objavljeno je na sajtu Grada.

Rriječ je o slučaju koji se vodio oko vlasništva nad zemljištem na kojem je izgrađena rejonska kotlovnica na Starčevici. Grad Banjaluka od marta ove godine aktivno preduzima pravne radnje u slučaju "Ekvator" po čijoj je tužbi iz 2018. godine – Odlukom suda sa računa Grada povučeno 2.030.169 KM.