• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

 Dan RS 9. januar 2024

U Banjaluci je danas obilježen Dan Republike Srpske

 Dan RS 9. januar 2024 Izvor: Slaven Petković - Mondo

U Banjaluci se danas obilježava Dan Republike Srpske.

Odredbe Zakona o Danu Republike Srpske i datum obilježavanja nisu u skladu sa Ustavom BiH prema mišljenju Ustavnog suda BiH, ali ovaj praznik u Srpskoj 9. januara obilježavaju institucije, političke stranke i većina građana.

U Republici Srpskoj 9. januar se obilježava kao Dan Republike Srpske u uspomenu na 9. januar 1992. godine kada je Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine (deklaraciju su usvojili srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani od strane hrvatskih i bošnjačkih poslanika u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije i nakon najave referenduma o nezavisnosti BiH).

Sporan datum 9. januar

Nakon apelacije tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske Ustavni sud BiH je 2015. godine odlučio da je član Zakona koji se odnosi na proslavu Dana RS neustavan, a sporan je datum 9. januar po dva osnova.

"Ustavni sud zaključuje da se osporenim članom 3.b) Zakona o praznicima kojim je određeno da se Dan Republike obilježava 9. januara uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na pripadnike bošnjačkog i hrvatskog naroda, Ostalih i građana Republike Srpske zbog činjenice da taj datum predstavlja dio historijskog naslijeđa samo srpskog naroda, kao i zbog obilježavanja krsne slave Republike Srpske koja se vezuje za tradiciju i običaje također samo srpskog naroda. Ustavni sud zaključuje da je osporeni član 3.b) Zakona o praznicima u suprotnosti s članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi s članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju", obrazložio je Ustavni sud BiH.

Na ovom mjestu treba napomenuti da se prije Izetbegovićeve apelacije Dan RS obilježavao protokolarno i skromno, a zabilježene su izjave samog Izetbegovića i drugih političara u FBiH poput Željka Komšića da "nemaju ništa protiv Dana RS".

Sljedeće godine, Narodna skupština Republike Srpske je nakon održanog republičkog referenduma sa pitanjem "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske", na kojem je 99 odsto izašlih odgovorilo potvrdno, ponovo utvrdila 9. januar kao datum praznovanja, ovaj put sekularnog praznika bez vjerskog predznaka, i usvojila novi zakon: Zakon o Danu Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je odlukom poništio rezultate referenduma.

Nakon Zahtjeva za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske koji je podnijelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS Ustavni sud BiH je 2019. godine osporio i odredbe novog zakona o Dana Republike Srpske, utvrdivši da su neustavni.

"Utvrđuje se da član 2. stav (1) Zakona o Danu Republike Srpske koji glasi: "Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike" nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine", navodi se u odluci Ustavnog suda BiH kojim je ovaj član ukinut.

Pravno gledajući Ustavni sud BiH nikada nije zabranio proslavu, već utvrdio neustavnost odredbe (u zakonu o Danu Republike Srpske) i stavio je van snage, a ranije u starom Zakonu o praznicima utvrđena je diskriminacija jer se obilježavanje događa 9. januara.

Autor mondo.ba
20:05

Sinhronizovani vatrometi za kraj

Vatrometima širom Republike Srpske i u Beogradu završeno je obilježavanje Dana RS. Tačno u 20 časova vatrometi su upriličeni u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Trebinju, Doboju... i Beogradu. 

19:01

Državni vrh RS uživa uz Baju Malog Knindžu

@mondo_bih

Državni vrh RS i zvanice uživaju na koncertu Baje Malog Knindže u Banjaluci, organizovanom povodom 9. januara, Dana RS

♬ original sound - mondo.ba

Pogledajte atmosferu tokom izvođenja pjesme "Svaka bi fukara da ubije vuka" Baje Malog Knindže 

18:41

Nakon svečanog defilea, i koncerta Baje Malog Knindže, na nebu iznad Banjaluke 200 dronova formirali su različite simbole i poruke mira. Pogledajte galeriju: 

17:57

Završen defile, slijede koncerti 

Svečani defile je završen, izvođenjem pjesme "Pukni zoro", koju je otpjevala Danica Crnogorčević, uz pratnju policijskog orkestra.

Slijedi koncert ove crnogorske pjevačice, ali i Baje Malog Knindže i Ace Lukasa.

17:21

Trgom Krajine, uz pripadnike MUP-a, defiluju i bivši pripadnici Vojske Republike Srpske, Policije Srpske, predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, institucija Srpske, "Pošta Srpske", "Šuma Republike Srpske" i Civilne zaštite.

Tu su i članovi Gorske službe spasavanja Republike Srpske, Lovačkog saveza, sportskih kolektiva, institucija kulture, zdravstvenog sektora, te predstavnici nacionalnih manjina.

17:05

Počeo defile

Svečani defile povodom Dana Republike Srpske počeo je večeras u centru Banjaluke, a predvode ga ešaloni studenata koji će nositi zastave Republike Srpske.

Raport predsjedniku RS Miloradu Dodiku predao je komandant Počasne jedinice MUP-a RS.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

U defileu ove godine učestvuje oko 3.400 ljudi. Među njima je oko 900 pripadnika različitih jedinica MUP-a RS, a tu su i motorizovane jedinice u kojima su oklopna vozila „despoti“ i „vihori“, motocikli i kvadovi, kao i civilni ešaloni.

Ovom događaju prisustvuju predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković i drugi zvaničnici Republike Srpske, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, dok je od ambasadora u BiH, prisutan ambasador Rusije Igor Kalabuhov.

Takođe, na defileu je i sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Danilo Vučić.

Ove godine defile je prvi put organizovan u večernjim satima zbog planiranih svjetlosnih efekata, vatrometa, te preleta oko 200 dronova.

Nakon defilea, na banjalučkom Trgu Krajine biće organizovan koncert.

16:58

Atmosfera na Trgu Krajine pred početak svečanog defilea

Pogledajte kako Banjalučki Trg Krajine izgleda trenutno:

15:40

Centar Banjaluke pred svečani defile:  Obustavljen saobraćaj, ne služi se alkohol

Izvor: Slaven Petković - Mondo

U banjalučkoj Ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića sve je spremno za večerašnji svečani defile povodom Dana Republike Srpske.

Mjere bezbjednosti podignute su na najviši nivo, a pripadnici MUP-a RS raspoređeni su na svakih nekoliko metara.

Centar grada je od podneva zatvoren za saobraćaj, zabranjeno je parkiranje na parkinzima u gradskom jezgru, a u kafićima se od ponoći ne služi alkohol.

Opširnije

UKRATKO

  • Počeo svečani defile u Banjaluci
  • Saobraćaj u centru je obustavljen
  • U lokalima se ne služi alkohol
  • Na terenu su jake policijske snage
učitaj još +

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije