• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oglasila se Ambasada SAD-a o Danu Republike Srpske: "Očekujemo provođenje istrage zbog kršenja zakona"

Autor Dragana Božić

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini i danas se oglasila povodom obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara.

 americka-ambasada-bih-212184-725x435.jpeg Izvor: FENA

U svojoj objavi podsjetili su da je u više svojih presuda, Ustavni sud BiH jasno istakao da je obilježavanje Dana Republike Srpske devetog januara neustavno.

"Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara. Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja", smatraju u američkoj ambasadi.

Navode da član III (3) Dejtonskog ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH.

"Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja", stav je Ambasade SAD-a.

Istakli su da Sjedinjene Države očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana Republike Srpske devetog januara.

"Sjedinjene Države reagovale su i prije na antidaytonsko djelovanje i neće oklijevati da to urade i ubuduće", poručila je američka ambasada u BiH.

NAPOMENA:
Odredbe Zakona o Danu Republike Srpske i datum obilježavanja nisu u skladu sa Ustavom BiH prema mišljenju Ustavnog suda BiH, ali ovaj praznik u Srpskoj svakog 9. januara obilježavaju institucije, političke stranke i većina građana.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE