• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki miting „Srpska te zove“ održan je danas na Trgu Krajine u Banjaluci, a povod za okupljanje je rezolucija o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN.

 Miting u Banjaluci uživo Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Na mitingu su govorili predstavnici političkog rukovodstva Republike Srpske, predstavnici boračkih udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i različitih udruženja građana.

Predsjednik Srpske poručio je da u Srebrenici nije bio genocid.

"To je bio zločin na kraju rata, ali nije bio genocid. To je strašna riječ moralne diskvalifikacije koju žele da stave Srbima na leđa, a znamo da nije bilo tako", rekao je Dodik.

Dodao je da će na dan usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN-u rukovodstvo Srpske cijeli dan provesti u Srebrenici.

Okupljenima se obratila i predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić koja je istakla da ljubav prema srpskom narodu i Republici Srpskoj, niko ne može da oduzme.

"Stvoreno je mišljenje da su Srbi uvijek za sve krivi. A kada se drznu da dignu glas, budu optuženi za jeres. To je danas važno, jer oni koji sponzorišu rezoluciju u UN neće pijetet niti žaljenje, već napad na cjelokupan srpski narod.

Na ulicama najvećeg grada Srpske bile su pojačane mjere bezbjednosti, saobraćaj u širem centru grada bio je potpuno obustavljen, a skup je završen bez incidenta.

Skupu je prethodila posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj je usvojen zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine u kojem piše, da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Tok mitinga pogledajte klikom na razvoj događaja.

Autor mondo.ba
21:05

MUP saopštio broj okupljenih građana

Javnom skupu "Srpska te zove", koji je večeras održan u Banjaluci, prisustvovalo je oko 50.000 građana, a protekao je mirno, bez ijednog incidenta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Više pročitajte OVDJE!

19:56

Završen miting u Banjaluci

Okupljeni građani se razilaze. Skup je završen bez incidenata.

19:44

Izvođenjem numere "Zavjet" i puštanjem balona u bojama trobojke, završen veliki narodni miting

19:33

Milorad Dodik: Nije bilo genocida, ne stidimo se Srebrenice

"Nije bio genocid. Tragičnija je činjenica da 3.500 Srba ubijenih na prostoru Srebrenice i Bratunca, umjesto nas samih niko drugi ne primjećuje. Ogavni zapadni svijet gura Srebrenicu na politički teren, da bi okvalifikovali Srbe kao jedini narod koji je počinio tako nešto" rekao je Dodik.

Naglasio je važnost ovog skupa i poslao jasnu poruku: "Ne želimo da živimo s onima koji žele da kažu da je srpski narod genocidan".

"Nemojte to da radite jer to ne doprinosi životu u BiH, pogrešna je kalkulacija da ovo može da pomiri već nas trajno razdvaja. Ne želimo da živimo sa vama koji hoćete da kažete za srpski narod da je genocidan, ne želimo da budemo sa vama u istoj državi i nećemo biti sa vama u istoj državi", istakao je Dodik u obraćanju okupljenima.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Dodik je ocijenio da je operacija Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine u Srebrenici bila greška, da je počinjen ogroman zločin, te je svim stradalima izrazio pijetet i njihovim porodicama saučešće.

"To je bio zločin na kraju rata, ali nije bio genocid. To je strašna riječ moralne diskvalifikacije koju žele da stave Srbima na leđa, a znamo da nije bilo tako", rekao je Dodik.

Dodao je da će na dan usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN-u rukovodstvo Srpske cijeli dan provesti u Srebrenici.

"Mi ćemo biti u Srebrenici da pokažemo da je Srebrenica naša i da se ne stidimo Srebrenice. Dan poslije toga nemojte ništa čitati. Neće ništa biti provedeno, nećemo mijenjati udžbenike”, poručio je Dodik.

Dodao je da zapadnom svijetu smeta što Srpska može sve.

"Problem im je što RS egzistira 30 godina u nemogućim uslovima, oni žele da ih molimo. A mi nismo narod koji moli. U Srpsku su svi dobvrodošli, ali ne možemo da živimo i sarađujemo sa neprijateljima", poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je Bošnjake da povuku rezoluciju o Srebrenici ako hoće zajednički život u BiH.

"Ako neće, nakon 2. maja Republika Srpska to neće pominjati, ništa neće od toga primjenjivati. Razmislićemo kako ćemo učestvovati u političkom životu BiH i dokle ćemo učestovati. Čim se stvori prva prilika eto nas u savezu sa Srbijom", rekao je Dodik u obraćanju okupljenima na mitingu "Srpska te zove" na Trgu Krajine u Banjaluci.

Srpskom narodu u Republici Srpskoj je poručio da se ne brine, da će odbraniti slobodu i dostojanstvo.

"Ignorisaćemo sve njihove zahtjeve, neka imaju na umu šta rade, ne želim da neko strada niti da neko ima problem", istakao je Dodik.

"Mi ne želimo biti u BiH. Jednog dana ćemo biti zajedno sa Srbijom. A Banjaluka će jednog dana biti u Srbiji. Beograd je naš glavni grad, Banjaluka je naš glavni grad. Ja ne moram biti predsjednik".

Dodik je rekao da je BiH razbijena.

"A dokad ćemo biti u BiH, pa vidjećemo, valjda će i Tramp pobijediti. Pa ćemo onda vidjeti. Ništa u životu nisam uradio da bih naštetio Bošnjacima i Hrvatima. Ali mene bole rane moga naroda i zato što misle da bol žena sa bijelim maramama nije ista kao kod žena sa crnim maramama", poručio je Dodik.

On je istakao da srpski narod na 40 kilometara od Banjaluke ima svoj najveći grad pod zemljom, Jasenovac i Stara Gradina.

"Kad hoćete nešto da nam kažete ona morate da znate za taj grad", rekao je Dodik.

On je zahvalio svima koji su stigli u Banjaluku i pozdravio je i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

19:24

Željka Cvijanović: Nećete nam uzeti Srpsku

“Sve majke isto plaču”, navela je Cvijanovićeva.

Kako je dodala, prije dvije godine je Kristijan Šmit rekao da će intervenisati u nastavne programe.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

“A ja mu kažem da se on neće petljati u naše nastavne programe i učiti našu djecu o zločincima”, poručila je Cvijanovićeva.

Kako je dodala, škole u Srpskoj su otvorene za svako dijete, za razliku od situacije u drugom entitetu zbog čega je ponosna na predsjednika Dodika.

Navela je da je Srpska demokratsko društvo koje će se odupirati mržnji koja stalno dolazi.

“Ne damo vam Republiku Srpsku. Ovo je Republika koja ne mrzi. Ali mi nećemo da nosimo terete koji nam ne pripadaju”, poručila je Cvijanovićeva.

19:15

Brnabić: Što bude teže, mi ćemo biti bliži

Predsjednica Narodne skupštine Srbije, Ana Brnabić istakla je na narodnom mitingu da ljubav prema srpskom narodu i Republici Srpskoj, niko ne može da oduzme.

Ana Brnabić
Izvor: Mondo/Slaven Petković

"Imam za vas tri poruke danas. Prva, Srbija je uvijek bila i biće za poštovanje Dejtonskog sporazuma, ali mi se čini da smo jedini koji su to držali, zbog čega smo stalna meta. Druga poruka, vremena su se promijenila, jer su nekada u Srbiji bili na vlasti koji su uvodili sankcije Srpskoj. Pa su onda bili drugi koji su hapsili Srbe. A danas su na vlasti oni koji će uvek biti uz Republiku Srpsku i naš narod", kazala je Brnabićeva.

Treća poruka koju je poslala predsjednica Skupštine Srbije je da su Srbi u prošlosti jedini u regionu koji su preko najviših zvaničnika iskazali pijetet prema svim žrtvama.

"Stvoreno je mišljenje da su Srbi uvijek za sve krivi. A kada se drznu da dignu glas, budu optuženi za jeres. To je danas važno, jer oni koji sponzorišu rezoluciju u UN neće pijetet niti žaljenje, već napad na cjelokupan srpski narod. Zbog toga danas osjećam još veći ponos što dolazim iz Srbije jer smo rekli da ćemo se otvoreno suprotstaviti tim aktima. Predsjednik Vučić se prethodnih dana čuo sa desetinama svjetskih zvaničnika kako bi ukazao šta se krije i namjerava ovom Rezolucijom. I mnogi će se iznenaditi da to neće biti uzaludno", navela je Brnabićeva.

18:58

Stevandić: Svi koji su za mir su dobrodošli i Srpska im je vrata otvorila

"Niste dobrodošli ako želite nas da ukidate, a naciste da nagrađujete. U našem srcu nema mržnje, ali nema ni straha. Ničega se i nikoga ne plašimo" navodi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Ne damo svoje, nećemo tuđe, dodaje Stevandić".

18:53

Na mitingu se obratio i svjedok događaja u Srebrenici 1992. godine Branislav Vučetić.

Vučetića, koji je u ratu izgubio oca, majku i brata, su tokom obraćanja preplavile emocije, te ga je Dodik zagrlio i smirio.

"Majka, otac i brat od 17 godina su mi stradali. A na mene su kad sam prešao kod komšinice u kuću, bacili su bombu od koje sam dobio 20 gelera. Jedan od vojnika Nasera Orića je htio da nas kolje, ali nas je toga spasio drugi vojnik", kazao je Vučetić.

Vidno potresen i u suzama, dalje je rekao kako je onda odveden u logor blizu Srebrenice.

"Sve sam zaboravio što sam do tada znao. Zaboravio sam da čitam i pišem", prenio je svoje iskustvo Vučetić.

Branislav Vučetić
Izvor: Youtube/RTRS

Poručio je da upravo zbog toga, ne smije da se dozvoli da se tako nešto ponovi, a rezolucija o Srebrenici pokušava da vrati stare rane.

"Mogu da nam oduzmu sve, ali ne dvije stvari. To su ponos i sjećanje na naše najmilije. Ne mogu da nas ponize, a mi se sami možemo poniziti ako dozvolimo da se zaboravi sve što nam se desilo", zaključio je on.

Pomenuo je takođe i Slavku Mandić, ženu koja je na isti dan kada i on izgubila dvije kćerke i muža.

18:45

Predsjednica Srpske stranke „Zavetnici" Milica Đurdević Stamenkovski obratila se okupljenima rekavši da se danas iz Banjaluke šalje poruka zajedništva.

Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

"Kakvi bismo mi bili Srbi da nismo uz Republiku Srpsku kada joj je najteže", upitala je Đurđević Stamenkovski.

Dodala je da Srpska nije rezultat genocida nego odbrane od genocida.

“Ovom rezolucijom žele da nam ispišu novu istoriju. Braćo i sestre, bratski vas pozivam da budete složni, jedinstveni. Kada je bilo potrebno vi ste bili gnijezdo iz kojeg su poletjeli orlovi”, rekla je ona.

18:35

Petar Đokić, lider Socijalističke partije Republike Srpske rekao je da velike sile žele da srpski narod gurnu u nepravdu.

"Srpski narode i svi koji ste razumni i koji gledate ovo što smo danas organizovali, a to je odlučan glas protiv onog što spremaju u UN-u, a to je da srpski narod proglase genocidnim. Zato smo danas ovdje zajedno jer je snaga u jedinstvu, a mi to danas pokazujemo. Nastavićemo borbu da zaštitimo naš narod i branićemo interese Republike Srpske. Republika Srpska je mjera slobode, a to žele da nam oduzmu. Gospodo odustanite od toga jer bićete poraženi", poručio je Đokić.

18:32

Poslanik NPS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac istakao je da se genocid u Srebrenici nije desio.

 "Hoće da okrenu istoriju i onda mi kažu da smo na evropskom putu i da treba da govorimo diplomatski. Borićemo se za svoju slobodu, pravdu i istinu i činjenice stoje iza nas. Ne interesuju me ni sankcije ni prijetnje", rekao je Banjac, obraćajući se na narodnom mitingu "Srpska te zove" u Banjaluci.

Banjac je poručio da srpski narod neće dati svoju slobodu, svoje institucije, imovinu i Republiku Srpsku.

"Hoće da jedan narod slobodarski, ponosni i junački koji je kroz vijekove donosio slobodu sebi i drugima, koji je stradao i borio se protiv fašizma i nacizma, proglase genocidnim, a Republiku Srpsku genocidnom, da daju epitet našim pokoljenjima", rekao je Banjac.

On je istakao da su svi oni koji žele da na taj način naude Srbima i Srpskoj zaboravili Jasenovac, Jadovno, Kragujevac, Prebilovce i ostala stratišta srpskog naroda.

"Ti fašisti sada se usuđuju da našem narodu stave epitet genocidnog naroda i da se desio genocid tamo gdje ga nije bilo", rekao je Banjac.

On je izrazio žaljenje što predstavnici opozicije nisu razumjeli važnost ovakvog okupljanja i podrže svoj narod.

"Podižemo glas zbog naše djece", rekao je Banjac i pokazao fotografiju dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića koji je ubijen u proteklom ratu.

Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

18:29

Nakon Kojića, na velikom narodnom mitingu obratio se predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović

Čubrilović je rekao da je srpski narod u prelomnim trenucima uvijek znao da izabere pravi put, te da je taj trenutak i ovaj današnji.

Istakao je da veliki broj građana koji prisustvuje narodnom skupu "Srpske te zove" govori da Republika Srpska i njeno rukvodstvo ima veliku podršku naroda.

"Nismo danas ovdje da podržavamno nijednog pojedinca, poslanika, Vladu, nego damo podrška Republici Srpskoj", rekao je Čubrilović obraćajući se na velikom narodnom mitingu u Banjaluci.

On je napomenuo da ono što se priprema srpskom narodu kroz nekakvu rezoluciju nema pravno dejstvo, te upozorio da će ostaviti negativne posljedice, a to je doprinos još lošijim odnosima u BiH.

"Živjeće ovaj narod i poslije ovih loših trenutaka jer je to kroz istoriju pokazala da umije", poručio je Čubrilović.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

18:27

Zvaničnici na bini drže slike sa srpskim žrtvama.

Na jednoj od njih je Slobodan Stojanović, dječak kojeg je ubila Elfeta Veseli.

18:25

Na narodnom mitingu "Srpska te zove" prvi se obratio predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Kojić je poručio da se srpski narod nikada neće povinovati namjerama onih koji žele da mu nametnu etiketu genocidnog naroda.

On je istakao da Srbima ubijaju pravo na govor, da kažu da su stradali, istakavši kako srpske borce svakodnevno tamniče, podižu optužnice priotiv istih ljudi više puta i protiv svakog slobnodoumnog Srbina, pa i predsjednika Republike Srpske, čije potvrđivanje, kako smatra, mora da se desi u Generalnoj skupštini UN.

"Nikada nećemo prihvatiti lažne rezolucije", istakao je Kojić i podsjetio da je međunarodna nezavinska komisija dokazala da se u Srebrenici nije desio genocid.

18:19

Na mitingu "Srpska te zove" razvijena je zastava Republike Srpske duga 500 metara.

18:16

Mitingu prisustvuje hiljade građana iz svih dijelova Republike Srpske, a organizovan je dolazak i nekoliko autobusa iz Srbije.

Osim najvišeg rukovodstva RS, prisustvuje mu i predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić. Brnabić i predsjednik RS Milorad Dodik dočekani su aplauzima okupljenih.
Stepen bezbjednosti je podignut na viši nivo, a glavna ulica u centru Banjaluke je zatvorena za saobraćaj.

Trg Krajine je uoči početka mitinga nadlijetao helikopter MUP-a RS.

Miting je organizovan na incijativu Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, a podržali su ih stranke vladajuće koalicije u RS okupljene oko SNSD-a, kao i nekoliko udruženja proizašlih iz rata.

"Cilj je izražavanje nezadovoljstva i slanja jasne poruke najvišeg rukovodstva RS zajedno sa narodom, prema Generalnoj skupštini UN-a zbog najavljenog usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici", istakli su organizatori.

18:12

Na početku mitinga intonirane su himne Republike Srpske i Srbije.

17:51

Prisutan je veliki broj mladih, koji nose srpske trobojnice. Među njima je i grupa koja nosi srpsku trobojku dugu nekoliko metara.

Na Trgu Krajine, gdje će u 18.00 časova početi miting "Srpska te zove", obratiće se zvaničnici Republike Srpske, ali i Srbije, kao i ljudi koji su preživjeli strahote proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

U Banjaluku su u poslijepodnevnim časovima stigli građani iz svih krajeva Republike Srpske, ali i iz Srbije i inostranstva, a mjere bezbjednosti su pojačane.

17:32

Veliki miting "Srpska te zove" počeće za pola sata, a na Trgu Krajine već se okupio veliki broj ljudi iz brojnih gradova.

Komentari 9

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

bezmozga

Jao botova i masinerije

Veličanstveno

Sveg dva dana je prošlo od najave skupa a desetine hiljada ljudi su došli, šta bi bilo da je pripreman 15 dana. Milorade samo pozovi, narod je spreman uvijek demokratski i civilizovano izaći i reći stav na protuzakonito ponašanje stranog faktora. Ovo je naša zemlja i biće kako mi želimo

Sina

Nepotrebno vuku narod

Zole

@Sina đe ga vuku, zavuku ti

Bole

@Zole jesi popio flašu vode što si dobio

Najnovije