Politika

Dodik: Krivične prijave protiv članova CIK-a, novih izbora za predsjednika RS neće biti

Autor Brankica Spasenić

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas, povodom odluke CIK-a BiH da će se ponovo brojati glasovi za predsjednika Srpske, da će podnijeti krivične prijave protiv svakog člana CIK-a jer su “urušili pravo na fer postupak i onemogućili da se uloži bilo kakva žalba”.

Izvor: Ana Bencun/Srna

Podvukao je da je ovakva odluka CIK-a BiH bez zakonskog uporišta, jer nisu prvo utvrđeni preliminarni rezultati.

“Na sceni je brutalan napad na Republiku Srpsku”, kazao je Milorad Dodik.

Podvukao je da su izbori su bili legitimnni i legalni, što je ranije potvrdio OSCE i drugi međunarodni posmatrači.

“Sve ovo što se sada dešava je manipulacija. Očigledna je sprega članova CIK-a sa predstavnicima opozicije”, kazao je Dodik.

Navodi da postoje brojne manipulacije.

“Manipulacije su brojne. Kruže video snimci o paljenju listića, što je podvala i manipulacija. Mislimo da je sve što je rečeno u zadnje vrijeme, netačno. Na 51 glasačkom mjestu ja nisam dobio nijedan glas, a moj protivkandidat je bila na 34 mjesta sa nula glasova. Oni su od toga napravili neko čudo. SNSD neće prihvatiti ponovljene izbore, što je urušavanje i protiv RS”, podvukao je Dodik.

Govorio je i o tome da je “BiH propala država”, a da CIK od RS pokušava da napravi problem iako je većina nepravilnosti zabilježena u Federaciji BiH.

“Pozivam da se okupimo oko RS jer je ovo njihov način da naprave problematičnom RS, koja na tri ostala nivoa nema nijednog problema, nego samo špekulativni problem oko izbora za predsjenika RS. Nemamo povjerenje u CIK, ona je politički motivisana na urušavanje RS”, rekao je Dodik.

Poručio je da je “ovo krajnja tačka u kojoj se bori za budućnost RS”.

“Ako nam ospore pravo na izbore, onda nemamo nikakva prava, i ostaje nam da se organizujemo oko nezavisnosti Republike Srpske”, kazao je.

Tvrdi i da je BN televizija dala montiran snimak oko cijepanja listića, što se uzima kao element za donošenje odluke CIK-a, bez potvrde koje je glasačko mjesto i drugih detalja.

Posebno je kritikovao pojedine članove CIK-a BiH koji su raanije bili politički angažovani u SDS-u i PDP-u, ali i predsjednika CIK-a BiH (Suada Arnautovića).

“Ovaj što je predsjednik je antisrbin i smatra da je RS genocidna i učiniće sve da nanese štetu RS”, kazao je Dodik.

Tvrdi i da ima informacije o mogućnosti unošenja vreća i prekrajanja izborne volje, kako bi se ocijenilo da “nešto u RS nije bilo u redu i kako bi se ušlo u proces novih izbora”.

“Neće se provoditi novi izbori. Sve zakone su prekršili, oni nemaju pravo na ponovne izbore”, dodao je Dodik.

Željka Cvijanović je istakla da niko nije protiv ponovnog brojanja glasova, ali ako se to radi po zakonu.

Smatra i da je sve što se dešava opozicija u RS unaprijed osmislila, zbog čega su preuranjeno i neosnovano slavili izborne rezultate i navodnu pobjedu Jelene Trivić.

(Mondo)