• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri opozicije bili kod republičkog tužioca, traže razgovor sa Lukačem

Autor Nikolina Damjanić

Nebojša Vukanović (Lista za pravdu i red), Milan Radović (SDS) i Igor Crnadak (PDP) razgovarali su danas o krađi glasova i kršenju Izbornog zakona sa Miodragom Bajićem, zamjenikom glavnog republičkog tužioca u RS.

 Nebojša Vukanović i Milan Radović Izvor: Mondo - Slaven Petković

Vukanović kaže da su zahtjevali razgovor sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem, koji očekuju u skorije vrijeme.

"Iznijeli smo naše nezadovoljstvo dvostrukim aršinima koje primjenjuje policija. Nemaju pravo da zaustavljaju i legitimišu građane iz autobusa koji su krenuli na protest", rekao je Vukanović.

Vukanović kaže da su razgovarali zbog privođenja posmatrača SDS-a Sanjina Ćetojevića, za kojeg tvrde da je ukazivao na kršenje Izbornog zakona.

"Javnost je zgrožena snimcima iz Doboja na kojim se vidi kršrnje zakona, prijetnje i pritisci na građane. Nakon pet dana niko o tome nije postupao. Tužilaštvo mora da radi brže. Mi smo prije dvije godine podnijeli tužbe zbog krađa u Trebinju. Nije slučajnist da je Trivićevoj upisana nula u nekim biračkim mjestima".

Dodao je da su tražili razgovor sa glavnim republičkim tužiocem Mahmutom Švrakom, koji danas nije bio prisutan jer je na putu.

"Očigledno je kršenje Izbornog zakona i Tužilaštvo mora reagovati", poručio je Vukanović.

Igor Crnadak, potpretsjednik PDP, ističa da je ovo nastavak aktivnosti kojim opozicija ukazuje na "kršenje izborne volje građana".

"Ovdje se ne zaustavljamo. Policija nije reagovala na snimke krivičnih djela i pitanje je šta je čekala. Iduće sedmice se nadamo odgovorima od ministra Lukača. Uloga tužilaštva je bitna. Svakoga kome se dokaže da je učestvovao u izbornim krađama očekuje kazna zatvora minimun tri godine. Namjera nam je da ovo dovedemo do kraja", rekao je on.

Milan Radović, potpredsjednik SDS-a tvrdi da su, prema njihovim dokazima, prekršena četiri člana Izbornog zakona BiH.

"Razgovaramo sa svima koji mogu da procesuiraju krađu glasova i kršenje izbornog zakona. Prekršena su četiri člana zakona - od 218 do 223", zaključio je on.

Kažu da (novog) protesta u Banjaluci neće biti i da slijedi protesna šetnja u Sarajevu, od Centralne izborne komisije do zgrade OHR-a. 

Podsjećamo, opozicija je sinoć u Banjaluci održala drugi protest zbog sumnji da se 2. oktobra dogodila izborna krađa. Opozicija je na protestu iznijela dva zahtjeva: od CIK-a traže ponovno prebrojavanje glasova na svim biračkim mjestima u Republici Srpskoj, a od pravosudnih institucija zahtijevaju da pod hitno pokrenu istragu i utvrde odgovonost onih koji su učestvovali "u organizovanoj pljački na izborima i prekrajanju volje naroda".

Takođe, prije nekoliko dana podnijeli su zahtjev CIK BIH u kojem, između ostalog, traže otvaranje vreća i prebrojavanje glasova.

(Mondo)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE