Evo koju to veliku grešku pravite u kuvanju tjestenine!
Debata o kuvanju testenine već se vodila – jedni su branili teoriju da je bolje staviti tjesteninu u hladnu, a drugi u vruću vodu, a sada evo i informacije o spremanju ove hrane.
Ako pitate bilo koga umije li da spremi tjesteninu, vjerovatno će vam kao "iz topa" odgovoriti da umije jer, šta tu ima da se ne zna? Ispostavlja se da ima, barem prema tvrdnjama Američkog društva hemičara.
Oni smatraju da je greška koju mnogi prave to što dodaju malo ulja u vodu, da se tjestenina ne bi lijepila. Stručnjaci kažu da većina ulja ionako nestane kada se tjestenina procijedi, a da ta mala, preostala količina, ne može da spriječi lijepljenje tjestenine.
Ipak, američki hemičari upozoravaju da je ipak ubjedljivo najveća greška u spremanju tjestenine ispiranje vodom. Prilikom kuvanja u vodi se oslobađa skrob, zbog čega tjestenina postaje pomalo ljepljiva, što je važno za ukus, ali i da bi sos lakše prionuo na tjesteninu.
(MONDO)