Tajni sastojak za svježija peciva

Pekarski trik da pecivo ostane duže svježe

Tajna koju će vam profesionalci u pravljenju hljeba i kifli nerado otkriti.

Izvor: YouTube/TiffinBox

Niko ne voli hljeb i peciva "od juče", pa čak ni star nekoliko sati. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavce da li je svjež, misleći na to da li je skoro izašao iz pećnice.

U radnjama se svježina provjerava "pipanjem", odnosno pritiskanjem peciva, pa tako ćete u svakoj prodavnici videti takozvane "profesionalne pipače", obično starije ljude koji ovom tehnikom proveravaju na desetine hlebova pre nego što ih kupe.

Možda će vas zanimati

Ukoliko se nakon pritiskanja, tijesto brzo vrati u prvobitno stanje - svjež je. Ukoliko ostane "spljošten", bolje da ga zaobiđete.

Ako pripremate hljeb kod kuće, vjerovatno ste primijetili da obično brže ostari nego onaj iz pekare. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari, pa su tijesta dugo svježa i meka poput pamuka?

Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a znaju je samo profesionalci!

"Rok trajanja pekarskih proizvoda, hljebova, kifli i pogača, možete da produžite tako što ćete dodati kašiku meda u tijesto. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, lepinje i hljeb dugo ostaju svježe i ne mrve se", objašnjava profesionalni kuvar iz "Haggis Pub & Kitchen".

(MONDO)

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.