Kuhinja

Niko više ne pravi zimnicu: Kupaca sve manje, a domaći džem i ajvar se - ne isplate

Autor Vesna Kerkez

Uprkos visokim temperaturama i suši ovog ljeta, povrća i voća na pijacama ne manjka. Zanimljivo je i to da su cijene uglavnom kao prošlogodišnje, ali je kupaca sve manje, a sve je više onih koji odustaju od pravljenja zimnice.

Izvor: PRINTSCREEN/YOUTUBE/SIMPLE RECIPE

Tokom posjete najvećoj mostarskoj pijaci, popularnoj Tržnici se na prste jedne ruke mogu nabrojati građani koji se raspituju za cijene paprike roge, patlidžana, kupusa, šljive...

"Nema naroda jer narod nema para" gotovo u glas govore prodavači na pijaci.

Kažu da je, pogotovo posljednjih dana, stanje očajno. Dok jedni to pripisuju ogromnim izdacima na početku školske godine, drugi kažu da sve više građani kupuju po marketima i piljarama, gdje je uglavnom voće i povrće iz uvoza i po nižim cijenama.

"Evo, vidite, skoro je podne, a nama su tezge pune. Doslovno se kupuje na komad. Po patlidžan, dva paradajza i tako. Kako neko može od penzije od 420 KM priuštiti sebi na kilogram povrća i voća? Ne može, jer taj novac daju za lijekove i režije. A zimnica se više nikome ne isplati. Ko će praviti ajvar kad je litar ulja pet i više maraka? Kako će neko napraviti džem od šljiva kad je kilogram šljiva tri KM, a suša ih je uništila, pa su slabog kvaliteta, a kilogram šećera je skuplji od dvije KM" objasnila je prodavačica Nada na Tržnici.

Mubera Đukić će ove godine ukiseliti kupus i napraviti ajvar. Kupus, kaže, neće kupovati jer ga je zasadila u svojoj bašti na vikendici, ali zato hoće paprike roge.

Možda će vas zanimati

"Ko se bavi poljoprivredom, njemu se i isplati, a svima drugima je sve skupo, od voća i povrća, do svega što je potrebno za pravljenje zimnice. A gdje su još trud i vrijeme" kaže nam Đukić.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Badema Janičić je stalni kupac na Tržnici. Na to je, kaže, navikla, a ima svoje prodavače koji uzgajaju vlastito voće i povrće. Ali, od pravljenja zimnice je odustala.

"Nekada sam sve pravila, od ajvara, do džemova i sokova. Sada se to više ne isplati" govori nam Janičić.

I ostali građani koji su upitani odgovorili su da zimnicu neće praviti. Jednostavnije je i jeftinije, kažu, otići u market po teglu ajvara ili džema.

Na mostarskoj pijaci se paradajz, paprike, patlidžani, mrkva, tikvice, krastavac prodaju po cijeni između dvije i tri marke.

Jedino su skuplji kupus raštika, koji se prodaje po cijeni od pet i šest KM, kao i špinat, koji košta pet KM. Takođe, boranija je nešto skuplja i košta četiri marke.

(Avaz)