Za doručak umjesto naše poslužite tursku gibanicu sa dvije vrste sira.
Gibanica je jedna od najpoznatijih srpskih pita koja se jednostavno pravi. Ako volite da je jedete, predlažemo vam da isprobate i recept za tursku gibanicu koja se pravi sa dvije vrste sira. Sigurni smo da ćete se oduševiti, a najbolje je da je služite sa čašom domaćeg jogurta. Ovako pripremljena gibanica bez greške uspijeva svima.
Sastojci:
- kore za pitu
Za premazivanje:
- 1/2 šolje vode
- 1/2 šolje mlijeka
- 2 jajeta
- 1/2 šolje ulja
Za fil:
- feta sir
- čedar sir
- peršun
Još:
- žumance
- susam
Recept za tursku gibanicu sa dvije vrste sira:
Napravite nadjev
Umutite jaja koja ste posolili, pa sipajte vodu, mleko i ulje. Sve dobro sjedinite.
Pripremite gibanicu
Na dno pleha stavite jednu koru, pa premažite smjesom od jaja. Onda kao i kada pravite srpsku gibanicu dvije kore zgužvajte i umočite u smjesu sa jajima. Stavite u pleh. Pomiješajte u posudi fetu koju ste izmrvili, rendani čedar sir, kao i sjeckani peršun, pa pospite preko kora. Zatim poređajte još dvije kore koje ste zgužvali i umočili u smjesu sa jajima, pa pospite sirom i tako ređate dok ne utrošite sve sastojke. Posljednjom korom pokrijte cijelu pitu.
Pecite gibanicu
Premažite jajetom koje ste umutite, pa pospite susamom i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
(Stvar ukusa)