Kuhinja

Najbolji recept za tursku gibanicu sa dvije vrste sira

Autor Dušan Volaš

Za doručak umjesto naše poslužite tursku gibanicu sa dvije vrste sira.

Izvor: Shuterstock

Gibanica je jedna od najpoznatijih srpskih pita koja se jednostavno pravi. Ako volite da je jedete, predlažemo vam da isprobate i recept za tursku gibanicu koja se pravi sa dvije vrste sira. Sigurni smo da ćete se oduševiti, a najbolje je da je služite sa čašom domaćeg jogurta. Ovako pripremljena gibanica bez greške uspijeva svima.

Sastojci:

- kore za pitu

Za premazivanje:

- 1/2 šolje vode
- 1/2 šolje mlijeka
- 2 jajeta
- 1/2 šolje ulja

Za fil:

- feta sir
- čedar sir
- peršun

Još:

- žumance
- susam

Recept za tursku gibanicu sa dvije vrste sira:

Napravite nadjev

Umutite jaja koja ste posolili, pa sipajte vodu, mleko i ulje. Sve dobro sjedinite.

Pripremite gibanicu

Na dno pleha stavite jednu koru, pa premažite smjesom od jaja. Onda kao i kada pravite srpsku gibanicu dvije kore zgužvajte i umočite u smjesu sa jajima. Stavite u pleh. Pomiješajte u posudi fetu koju ste izmrvili, rendani čedar sir, kao i sjeckani peršun, pa pospite preko kora. Zatim poređajte još dvije kore koje ste zgužvali i umočili u smjesu sa jajima, pa pospite sirom i tako ređate dok ne utrošite sve sastojke. Posljednjom korom pokrijte cijelu pitu.

Pecite gibanicu

Premažite jajetom koje ste umutite, pa pospite susamom i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

(Stvar ukusa)