Kuhinja

MONDO kuhinja: Sinangag - riža s bijelim lukom na filipinski način (FOTO, VIDEO)

Autor Vesna Kerkez

Kao što smo najavili, naredne tri sedmice u našoj MONDO kuhinji imamo specijalnog gosta.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Migel de Hesus, Filipinac koji živi i radi u Banjaluci. Spremio nam je tri tradicionalna recepta iz svoje zemlje, a prva na redu je riža s bijelim lukom (sinangag).

Sastojci:

-1 glavica bijelog luka
-1 i po šolja riže
-ulje
-1 i po šolja vode
-So (košer ili krupna morska)

Način pripreme:

Isjecite bijeli luk i ostavite sa strane. Rižu naspite u šerpu, zatim dodajte hladnu vodu i isperite dva puta. Dodajte šolju i po vode (ako koristite rižu dugog zrna, odna dvije šolje vode). Stavite šerpu na šporet, uključite na najjače i sačekajte da voda provri. Zatim smanjite temperaturu na najmanje i pustite da se polako kuva u zatvorenoj posudi.

Kuvajte 8 - 10 minuta i isključite peć, ali nemojte skidati poklopac. Ostavite da stoji 3 - 6 minuta, zatim je promiješajte i prebacite na tanjir. Ostaviti u frižideru da se hladi sat ili dva.

Zagrijte malo ulja u tiganju zatim dodajte bijeli luk i dinstajte dok ne bude zlatno braon boje. Zatim dodajte rižu i miješajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Dodajte soli po ukusu i to je to, napravili ste savršen sinangag!

Izvor: Slaven Petković - Mondo

(MONDO)