U drugoj epizodi nove sezone MONDO kuhinje, naš gost, Filipinac koji živi i radi u Banjaluci Migel de Hesus pripremio nam je piletinu koju smo jedva uspjeli fotografisati, jer je od serviranja do gomile kostiju na tanjiru proteklo najviše pet minuta.
Vjerujte nam na riječ - fantastično je.
Lista potrebnih namirnica:
- dvije glavice bijelog luka
- jabukovo ili rižino sirće
- soja sos (slani)
- so
- biber u zrnu
- malo braon šećera
- kilogram i po bataka s karabatacima
- lovorov list
- ulje
Način pripreme:
Isjeckajte bijeli luk najsitnije što možete. Zagrijte tavu da bude vrela i dodajte ulja toliko da prekrije dno.
Odvojite batake od karabataka i zatim dodajte piletinu na tavu, koža na dole. Kada poprimi blagu braon boju, zapecite drugu stranu, a zatim je izvadite i ostavite po strani. U ulje dodajte polovinu isjeckanog bijelog luka i dinstajte dok ne dobije zlatno-braon boju. Zatim dodajte piletinu nazad u tavu.
Začinite solju i biberom, dodajte lovorov list, ostatak bijelog luka, sirće i soja sos (odnos treba da bude duplo više soja sosa nego sirća). Dodate malo vode, smanjite temperaturu i pustite da se polako kuva. Nakon desetak minuta dodajte malo braon šećera, po ukusu. Probajte, ukoliko ne osjetite sirće, a piletina je mekana - vaše jelo je gotovo.
Filipinci tradicionalno ovako napravljenu piletinu služe uz sinangag, rižu s bijelim lukom (recept i način pripreme vas čeka ovdje) i kuvano jaje.
Prijatno! Ako odlučite da isprobate ovaj recept, obavezno javite kako vam se dopalo!
(MONDO)