Domaće torte i kolači, sladoledi, tartovi, sutlijaši, boba čajevi, smutiji... Sve ovo plus slane poslastice i još mnogo toga naći ćete u "Medenom" - mjestu u Banjaluci koje spaja hedonizam i porodičnu atmosferu, a iza koga stoji Tatjana Knežević i njena vrijedna porodica
"Medeno postoji godinu dana. Preteča je "Medena čarolija", moj Instagram profil nastao u novembru 2020. godine, gdje sam počela da objavljujem sve torte i slatkiše koje sam do tada pravila. Taj profil je ubrzo privukao pažnju ljubitelja slatkiša i inspirisao me da svoj hobi pretvorim u nešto veće – tako je rođeno MEDENO", priča za MONDO Tatjana i nastavlja:
"Prijatelji i ja često se šalimo da je Medeno moje treće dijete, jer sam u svaki kutak ovog prostora utkala ljubav, posvećenost i pažnju. Sve je počelo tokom korone, u periodu kada smo svi bili zatvoreni u svojim kućama i tražili načine da unesemo malo radosti u svakodnevicu. Pekla sam kolačiće pred praznike, jer mi je to omiljeno doba godine, i poklanjala ih prijateljima i komšijama u ukrašenim kutijama.
Svaki kolačić je bio napravljen s ljubavlju i pažnjom, a radost i zahvalnost koje sam vidjela kod ljudi koji su ih primali inspirisale su me da svoj hobi pretvorim u nešto veće.
Odlučila sam da otvorim slastičarnicu u jednom veoma stresnom i teškom periodu kroz koji sam tada prolazila. Ta odluka mi je pomogla da prevaziđem izazove i usmjerim svoju energiju ka stvaranju nečeg lijepog. To nije bilo samo ostvarenje mog sna, već i način da se nosim sa teškim vremenima, pretvarajući svoju strast prema slatkišima u nešto pozitivno i trajno", kaže sagovornica MONDA.
Pitali smo po čemu se Medeno razlikuje od drugih poslastičarnica.
"Razlikujemo se definitivno po domaćim kolačima i porodičnoj atmosferi. Ponosimo se jedinstvenom tradicijom izrade domaćih kolača, svaki pažljivo pripremljen ručno i bez gotovih krema, s pažnjom na svaki detalj kako bismo pružili jedinstven okus i doživljaj. Sve kreme i punjenja izrađeni su ručno, prema provjerenim domaćim receptima koji su preneseni s generacije na generaciju i modifikovani. Naši kolači i poslastice peku se svakodnevno kako bismo osigurali da su uvijek svježi i najvišeg kvaliteta. Osim tog, MEDENO je poznato i prepoznatljivo po našim specijalnim keksićima, pripremljenim po našem jedinstvenom receptu. Ovi keksići se peku svakodnevno i služe uz kafu".
Medeno je, kaže vlasnica, spoj tradicionalnog i modernog. Uz kolače ovdje vas čekaju i knjige, fotelje stare nekoliko generacija, stari časopisi...
"Naš lokal je namijenjen svim generacijama i osmišljen kao porodično mjesto gde se svi osećaju dobrodošlo. Dok roditelji uživaju u kafi i domaćim kolačima, njihovi mališani mogu se bezbrižno igrati u dječijoj igraonici. Lokal je pet friendly, pa su vaši ljubimci uvijek dobrodošli, što dodatno doprinosi toploj i prijatnoj atmosferi".
- Najveća sreća je zadovoljstvo gostiju -
"Medeno koncept sreće koji na pravi način, igrajući se čulima, dovodi u stomak ono zadovoljstvo koje naši dragi posjetioci imaju u trenucima najveće bezbrižnosti i uživanja", kaže Tatjana.
"Nedavno smo u našu ponudu uvrstili i slane opcije kao što su sendviči sa našim domaćim namazom kao i domaći humus, koji su dostpunim tokom cijelog dana, i savršen su izbor za doručak pored naših čuvenih bogatih kaša. Od noviteta tu su i šejkovi, bubble tea (boba čaj) koji je jako zanimljiv najmlađima, te proteinske opcije kao što su proteinska kaša, sutlijaš i šejk.
Kao favorite bih izdvojila našu čuvenu tortu medena čarolija, koju možete probati samo kod nas. brownie sa sladoledom naše recepture, gospođa pistacija, limun tart, galeta sa jabukom, a tokom jeseni i zime neodoljive cimet rolnice. Izdvojila bih i sutlijaše sa prelivima, među kojima je najpopularniji sutlijaš sa pistacijom. Najprodavanije i najpopularnije su naše torte ferero, moskva i pusla, baklava cheesecake sa pistacijom, semifredo sa borovnicama, i posebna raw torta sa mangom i borovnicama. Uskoro ćemo dodati u ponudu i još neke vege opcije, trenutno pločice sa tamnom čokoladom i orašastim plodovima", ističe.
Inspiracija za recepte Tatjani su stari porodični kuvari koje je naslijedila od bake i majke, ali i internet. A kao i sve svugdje na svijetu, i u ovom poslu postoje trendovi.
"Kao i u svim branšama i poslovima, tako i u poslastičarstvu postoje trendovi, koji se brzo i smjenjuju. Trenutno što se tiče okusa je najpopularnija definitivno pistacija. Bilo da se koristi u kremama, korama za torte ili kao preliv, pistacija donosi bogat i luksuzan ukus koji osvaja mnoge ljubitelje slatkiša.
Aktuelne su torte sa puter kremom i šlagom, posebno one gdje se krema ili šlag nanose tako da imitiraju cvjetne motive. Ovaj stil je veoma popularan zbog svoje elegancije i mogućnosti prilagođavanja različitim temama i prilikama. Personalizacija je još jedan trend – torte i kolači sa personalizovanim porukama ili dizajnom su sve traženiji za posebne prilike".
- Uzor i inspiracija-
Tatjana kaže da želi da pokaže na svom primjeru da žena može da se sama izbori za svoje snove, da bude istovremeno i majka i poslovna žena.
"Voljela bih da inspirišem druge žene da vjeruju u sebe, da shvate da mogu postići sve što zamisle, bez obzira na izazove. Najviše želim da budem uzor svojoj djeci, pokazujući im da se radom, trudom, posvećenošću i uz podršku porodice može postići mnogo. Verujem da je važno da vide kako se snovi mogu ostvariti uz dovoljno volje i napora, i da im svojim primjerom pokažem kako balansirati između porodice i karijere. MEDENO je moj način da pokažem svijetu da je sve moguće kada se radi sa ljubavlju, strpljenjem i podrškom najbližih".
Na našoj Instagram stranici čeka vas nagradna igra u okviru koje možete da osvojite tri vrijedne Medeno nagrade.
(MONDO/V.K.)