Šarlotka nije običan kolač od jabuka, već ruski čuveni klasik koji ćete veoma lako da pripremite i bićete više nego zadivljeni ukusom ove pita-torte
Za pripremu ovog deserta je potrebno:
– 5-6 većih jabuka
– 3 jaja
– 200g šećera
– 125 g brašna
– cimet
– šećer u prahu
Priprema:
Uključite rernu da se grije na 170C, a dno okruglog kalupa prekrijte masnim papirom (ili dobro podmažite hladnim puterom).
Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i izrežite na kockice srednje veličine i poslažite ih direktno u pripremljen kalup za pečenje (prečnika 22.5cm).
Zatim, mutite jaja zajedno sa šećerom uz pomoć električnog miksera dok ne postanu pjenasta, a većina šećera se istopi.
Dodajte malo cimeta (možete i pola kesice praška za pecivo, po želji) i brašno pa sve dobro izmiješajte. Smjesa će biti poprilično gusta.
Dobijeno tijesto sipajte preko jabuka i pecite 55-60 minuta.
Kad je kolač gotov ostavite ga u kalupu desetak minuta, a potom ga okrenite na tanjir za posluživanje tako da jabuke budu na vrhu.
Pospite šećerom u prahu i cimetom i uživajte!
(MONDO/uspešnažena)