S prvim hladnijim danima počinje sezona pripreme čvaraka, ukusne i hrskave delicije koja je nezaobilazan dio zimskih trpeza.
Iako su čvarci tradicionalno povezani sa svinjokoljom, danas se njihovom specifičnom ukusu raduju i oni koji nemaju dodir sa seoskim životom.
Čvarci nastaju topljenjem svinjskog sala, procesom koji zahtijeva vrijeme, iskustvo, strpljenje i – kako se često kaže – "dobru ruku". Osim što su popularna grickalica, čvarci su i sastavni dio brojnih jela. Odlično se slažu s domaćim hljebom, sirom ili turšijom, a često se koriste i u pripremi pogačica ili pita, dodajući im bogatstvo ukusa.
Ključ za savršene čvarke krije se u pažljivoj kontroli temperature. Salo se najpre topi na laganoj vatri dok ne počne da puca, nakon čega se povećava temperatura kako bi čvarci postali hrskavi.
Domaćini često dodaju mlijeko pred kraj pečenja kako bi čvarci dobili karakterističnu zlatnu boju i dodatnu hrskavost.
(MONDO)