• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savršene za užinu i jogurt: Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Pogačice sa čvarcima ćete stalno da pravite, savršene su za užinu i uz jogurt.

 Rcepet za pogačice s čvarcima Izvor: prt scr / yt / Cook Like Czechs

Sastojci:

  • 200 g svinjskih čvaraka
  • 700 g brašna
  • 1 ½ kašičica aktivnog suvog kvasca
  • 240 ml toplog mlijeka
  • ¼ kašičice šećera
  • 2 kašike svinjske masti
  • 1 jaje na sobnoj temperaturi
  • 1 ½ kašičice soli

Za premazivanje:

  • 1 jaje na sobnoj temperaturi
  • 2 kašičice semena kima

Pogledajte kako se prave:

Recept za domaće pogačice sa čvarcima:

Za pogačice prvo u činiji pomešajte 1 1/2 kašičicu aktivnog suvog kvasca, 1/4 kašičice šećera i jednu supenu kašiku brašna. Sipajte otprilike polovinu odmjerenog toplog mlijeka, i dobro umutite u mješavini kvasca. Ostavite da odstoji 10-15 minuta dok se na površini ne pojave mehurići. U činiju dodajte ostatak brašna, preostalo mlijeko, 1 jaje, 1 1/2 kašičice soli i 2 kašike svinjske masti. Sipajte aktivirani starter za kvasac i miješajte da dobijete glatko, neljepljivo tijesto. Sameljite čvarake i zgnječite ih kašikom do teksture paste.

Odmah nakon mešenja razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 1 cm i premažite ga mljevenom pastom od čvaraka. Zarolajte kao štrudlu, pa tri puta preklopite po dužini. Preklopljeno tijesto umotajte u plastičnu foliju, prebacite na tanjir i stavite u frižider na 30 minuta da naraste.

Poslije pola sata izvadite tijesto i pospite ga sa malo brašna. Lagano ga razvucite, pazeći da ga ne razvaljate pretanko ili da ne pritiskate previše oklagijom kako ne biste pocijepali tijesto. Ponovo preklopite tijesto, umotajte ga i stavite u frižider na još 30 minuta.

Ponovite prethodni korak ponovo. Ukupno će se tijesto dizati 3x30 minuta. Nakon konačnog podizanja, razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini na oko 2 cm debljine. Isjecite krugove pomoću rezača za kolače ili staklene čaše. Prečnik izreza treba da bude oko 8 cm. Prebacite pogačice u pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da narastu oko 15 minuta.

U međuvremenu, zagrijte rernu na 200 ° C. Umutite 1 jaje u činiji. Narasle pogačice premažite jajima i pospite sa 2 kašičice kima. Pecite u zagrijanoj rerni 15 minuta. 

(MONDO/Stvar ukusa)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop