Slavski rolat sa jajima i vlašcem je pun pogodak za slavsku trpezu i jednostavno se pravi.
Sastojci:
Za patišpanj:
- 3 jajeta
- 60 g brašna
- 1/4 kašičice soli
Za fil: - 50 g majoneza
- 40 g vlašca
- 2 jajeta
- ulje za prženje
- so i biber po ukusu
Pogledajte kako se pravi:
Recept za rolat sa jajima i vlašcem:
Za rolat umutite žumanca i posolite. Umutite potom bjelanca dok ne dobijete čvršću pjenu. Prosijte brašno i miješajući, dodajte malo po malo žumancima, a zatim pažljivo umiješajte umućena bjelanca. Tijesto odmah stavite u sloj debljine do 1 cm na podmazan pleh i pecite u rerni dok se ne pojavi svijetlo žuta korica.
Patišpanj ne treba da se peče predugo, jer postaje lomljiv i ne može da se uvije. Topli patišpanj stavite u papir za pečenje i uvijte u rolnu. Kada se ohladi razvijte ga, odvojite od papira, premažite smjesom od sastojaka za fil i ponovo umotajte u rolnu. Servirajte isječeno na kriške.
(MONDO/Stvar ukusa)