• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuđenje zbog visoke cijene: Da li su ČVARCI PRESKUPI, ili su konačno dobili mjesto koje im pripada?(FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Cijena čvaraka ove godine obara sve rekorde i za kilogram ovog jela morate izdvojiti skoro jednaku količinu novca kao za suhomesnate proizvode visokog kvaliteta, kao što je pršut.

 Čvarci cijena prodaja topljenje i način pripreme Izvor: Mondo - Dragan Šutvić

U supermarketima u Banjaluci čvarci se najčešće prodaju u pakovanjima od 200 grama. Jedna kutijica košta između 4-6 KM, a cijena kilograma je između 20 i 30 KM!

Poređenja radi, svinjski pršut, koji iziskuje dugotrajno sušenje i smatra se specijalitetom, takođe košta oko 30, ili nešto iznad 30 KM. Situacija nije drugačija ni u Srbiji ili Hrvatskoj gdje je cijena čvaraka ove jeseni takođe dostigla maksimum.

Šta se dogodilo sa čvarcima?

Moramo napomenuti da ovo nije prvi put da tržište doživi šok zbog cijene čvaraka. Slična situacija bila je 2010, 2016. ili 2020. godine kada ste širom interneta u regiji mogli pročitati vijesti da su čvarci skuplji od pršuta, teletine, bifteka ili "suvog zlata".

Sve ovo navodi na zaključak da su čvarci proizvod koje mnogi "ne shvataju ozbiljno". Smatraju se ostatkom od mesa koji se pravi "da se ne baci" i skoro pa redovno iznenade kupce cijenom. Zlato ove godine jeste skuplje nego ranije, pa tako i čvarci, a razloga je, tvrde proizvođači, mnogo.

Pročitajte

"Poskupjela je sirovina, skuplji su energenti, viša je i cijena ambalaže. Praktično, svi inputi su poskupjeli i to se održava na poskupljenje cijena", rekli su nam iz jedne domaće fabrike suhomesnatih proizvoda.

Tvrde da se cijena ulaznih materijala i sirovina mijenja na sedmičnom nivou. A što se tiče čvaraka, cijenu su povisili i drugi specifični faktori.

"Čvarci su zahtjevni za proizvodnju. Tokom procesa proizvodnje troši se dosta energije i rada", saznali smo od proizvođača.

Kada se u jednačinu doda cijena svinjskog mesa odnosno živih svinja ("žive vage"), stočne hrane, suša, gorivo, rat u Ukrajini, najavljeno povećanje cijene električne energije - kao rezultat dobijemo najskuplje čvarke u istoriji.

Presovanje čvaraka
Izvor: Shutterstock

Čvarci stižu brzom poštom

Čvarke možete kupiti i od brojnih domaćih proizvođača koji proizvode prodaju preko interneta ili oglasa.

"Domaći čvarci sa isporukom u okolini Banjaluke su 25 KM po kilogramu. Isporuka u Banjaluku, Čelinac i okolinu", piše u jednom oglasu.

Jedan proizvođač iz Srebrenika čvarke nudi po malo nižoj cijeni, a širom BiH dostavlja ih brzom poštom i tvrdi da su pravljeni na tradicionalan način od mesa crne slavonske svinje i da su "dobro uprženi".

Ko je jednom pržio odnosno topio čvarke cijenu od 20 KM za kilogram vjerovatno neće smatrati katastrofalnom. Ljubitelji ovog "ostatka" hrane će zbog svega navedenog sigurno reći da čvarci konačno zauzmaju mjesto koje im pripada među delikatesima.

Čvarci
Izvor: Shutterstock

Za čvarke se prvo mora pripremiti bijela slanina, odnosno ostatak svinjskog sala, koje se reže na trake, a zatim na kocke i odvaja od tvrdog dijela kože. Procjena je da je za jedan kilogram čvaraka potrebno oko šest kilograma sirovine, odnosno masti u kocki.

Sve to se mora skoro neprestano miješati velikom drvenom varjačom (kutlačom) u velikom loncu, na vatri (po mogućnosti negdje vani, na hladnoći) par sati, dok čvarci ne isplivaju na površinu. Tu su i razne finese - da li dodati mlijeko ili ne? U kojem trenutku je to najbolje uraditi? Da li ih treba presovati nakon cijeđenja, itd...

Ne zaboravimo da nakon čvaraka ostaje čista svinjska mast, koja se samo prelije u manje posude i stvrdne i koja je, prema zaključcima brojnih nutricionista, zdrava i korisna namirnica.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE