Kuhinja

Najbolja vitaminska salata za svako godišnje doba

Autor Vesna Kerkez

Vitaminska salata koja se pravi za samo deset minuta osvježiće vas i daće vam energiju.

Najbolja vitaminska salata za svako godišnje doba
Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 cvekla, narendana
  • 2 šargarepe, narendane
  • 1 veza rotkvice, isječene na kriške
  • 400 g zelenog kupusa, tanko iseckanog
  • 400 g zelene salate, tanko isjeckane
  • 2 kašike mirođije, isjeckane
  • 1 čen bijelog luka, vrlo sitno isjeckan
  • 2 kašike sjeckanih maslina bez koštica
  • so, biber, maslinovo ulje i limunov sok po ukusu
Zašto je korisno da jedete rotkvice?

Rotkvice su bogate vitaminom C, vlaknima, folnom kiselinom i kalijumom, a sadrže malo kalorija. Korisne su za čišćenje organizma, a najkorisnije je ih jesti sirove. Pozitivno utiču na izlučivanje sluzi, pa su korisne za čišćenje disajnih puteva. Vlakna i vitamini pospješuju rad kardiovaskularnog sistema i pomažu lakšem izbacivanju toksina.

Recept za vitaminsku salatu:

Kako biste napravili ovu salatu prvo oljuštite cveklu. Zatim narendajte šargarepu i cveklu. Kupus, zelenu salatu i mirođiju sitno isjeckajte.

Isijecite bijeli luk vrlo sitno, a rotkvice i masline isjecite na kriške. Dodajte sve u činiju i prelijte maslinovim uljem, limunovim sokom i solju i biberom po ukusu. Uživajte! 

(MONDO/StvarUkusa)