Kuhinja

Specijalitet kao iz restorana: Čuvena škotska jaja u mesu

Autor Vesna Kerkez

Čuvena škotska jaja u mesu mogu da se skuvaju da budu tvrda, ali možete i da ih pripremite rovita.

škotska jaja u mesu recept
Čuvena škotska jaja u mesu
Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 l ulja za prženje
  • 4 velika jajeta
  • 1 kg mljevene svinjetine
  • 240 g brašna
  • 4 velika jaja, umućena
  • 950 g prezli
Napravite sos za uz jaja:

Po želji pomiješajte 60 ml kečapa, 2 kašike braon šećera i 2 kašičice senfa i servirajte uz ovako pripremljena jaja.

Recept za škotska jaja:

Kako biste napravili jaja na ovaj način, prvo zagrijte rernu na 176 stepeni C. Zagrijte ulje u fritezi na 190 stepeni C. Stavite jaja u lonac i prelijte vodom. Pustite da provri. Poklopite, sklonite sa vatre i ostavite jaja u vrućoj vodi 10 do 12 minuta. Izvadite iz tople vode, ohladite i oljuštite.

Od mljevenogmesa napravite pljeskavicu da okružite svako jaje i oblikujete loptu. Veoma lagano pobrašnite spoljni sloj mesa pa premažite umućenim jajetom. Uvaljajte u hlebne mrvice da se ravnomjerno pokriju.

U vrelom ulju ispržite pripremljena jaja dok ne porumene, pazeći da je svaka strana dobro pečena. Nakon toga pecite u zagrijanoj rerni 10 minuta. Presjecite i servirajte. 

BONUS VIDEO:

(MONDO/StvarUkusa)