Kuhinja

Savršen doručak ili užina: Somun punjen šunkom i sirom

Autor Vesna Kerkez

Somun punjen šunkom i sirom savršen je za doručak ili užinu i lako se pravi.

Somun punjen šunkom i sirom
Izvor: prt scr / yt/ Brzi i Laki Recepti

Sastojci:

  • 250 ml mlijeka
  • 3 kašike putera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 400 g brašna
  • 300 g mekog sira
  • 200 g šunke
Somun po turskom receptu:

Pomiješajte 400 g jogurta sa 15 g suvog kvasca, dodajte 1 kašičicu soli, 1 kg brašna, 400 ml vode, i miješajte. Umijesite tijesto, pokrijte i ostavite 1-2 sata. Podijelite na 8 dijelova i oblikujte loptice. Svaku razvaljajte u krug veličine dna tiganja. Ispecite somune u suvom i zagrijanom tiganju, pa svaku premažite puterom.

Recept za somun punjen šunkom i sirom:

Kako biste napravili somun, prvo pripremite tijesto. Sipajte 250 ml toplog mlijeka u činiju. Otopite 3 kašike putera i sipajte u mlijeko. Dodajte 1 kašičicu praška za pecivo i pola kašičice soli. Dobro promiješajte žičanom mutilicom, a zatim dodajte 300 g brašna. Miješajte kašikom dok brašno ne upije tečnost, a zatim dodajte još 100 grama brašna i mijesite tijesto rukom oko 5 minuta dok više ne bude ljepljivo.

Pokrijte tijesto i ostavite da odstoji 15 minuta. Za fil, sitno narendajte 300 g mekog sira. Takođe, sitno isjeckajte 200 grama šunke. Podijelite tijesto na 8 dijelova i razvijte ih u kuglice. Držite tijesto pokriveno da se spreči sušenje. Svaki dio tanko razvucite u prečniku od 20 cm. U sredinu stavite fil od sira i šunke i lagano pritisnite ivice tijesta.

Somun malo razvucite, pazeći da se tiesto ne pocijepa. Ponovite ove korake za preostale sastojke. Pecite somune na srednjoj vatri bez ulja oko 2 do 3 minuta sa svake strane, pokrivajući tiganj poklopcem. Kada somun porumeni sa obe strane, premažite ga puterom i izvadite iz pleha. 

(MONDO/Stvar ukusa)

Tagovi