• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samostalni umjetnici i stručnjaci u kulturi u RS postaće pravni subjekti

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić ocijenila je da je sticanje statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi snažna platforma da oni koji svojim radom i doprinosom zaslužili ostvare pravo na nacionalnu penziju.

 Javni poziv za sticanje statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Trivićeva je povodom javnog poziva za sticanje ovog statusa, koji je resorno ministarstvo objavilo danas, rekla da će na ovaj način Srpska omogućiti svim umjetnicima i stručnjacima u kulturi, koji samostalno obavljaju djelatnost i nisu zaposleni u nekoj od ustanova i nisu u radnom odnosu, da postanu pravni subjekti kao samostalni.

"Kao rezultat njihovog rada na godišnjem nivou resorno ministarstvo će im refundirati sredstva za doprnosena osnovu čega mogu da stiču radni staž, a kasnije u uslove za penziju", rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci te dodala da su u budžetu Srpske obezbijeđena sredstva za ove namjene.

Ona je podsjetila da je Narodna skupština usvojila zakon koji reguliše samostalne umjetnike i stručnjake u kulturi, a potom je usvojen i pravilnik o uslovima i reviziji njihovog statusa čime su se prvi put stekli islovi za raspisivanje javnog poziva.

"Resorno ministarstvo već dvije godine upisuje u registar umjetnika i stručnjaka u kulturi Srpske i trenutno ih je oko 300 i to je jedan od uslova prijavljivanja na javni poziv kako bi se utvrdilo da li ispunjavaju uslove da dobiju status samostalnog um jetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi", istakla je ona.

Govoreći o uslovima javnog poziva, Trivićeva je navela da, osim opštih uslova samostalni umjetnik i stručnjak u kulturi treba da ima i rezultate u profesionalnom bavljenju ujetničkim stvaralaštvom u posljednjih sedam godina, odnosno stručnm djelatnošću u posljednjih deset godina u oblasti kulture na teritoriji Republike Srpske, da ima ostvarena priznanja i nagrade na domaćem i međunarodnom nivou u oblasi kojom se bavi, da ima javno objavljena umjetnička ili stručna djela tev da ima pozitivno mišljenje reprezentativnog strukovnog udruženja.

Uslovi za samostalnog umjetnika i stručnjaka u kulturi

U javnom pozivu su navedeni uslovi koje neko mora ispunjavati da bi se prijavio. Između ostalog uslov je da osoba nije u radnom odnosu i da mu je umjetničko, odnosno stručno stvaralaštvo i djelovanje jedino zanimanje. Mora biti upisan u Registar umjetnika, odnosno Registar stručnjaka u kulturi koji vodi Ministarstvo.

Pored navedenih uslova, stručnjak u kulturi može steći status samostalnog stručnjaka u kulturi pod uslovom da je stekao visoko obrazovanje iz oblasti navedenih javnom pozivu.

Posebni uslovi su da onaj ko se prijavljuje ima dokazane rezultate u profesionalnom bavljenju umjetničkim stvaralaštvom u posljednjih sedam godina, odnosno stručnom djelatnošću u posljednjih
deset godina, u oblasti kulture na teritoriji Republike Srpske,

Mora imati ostvarena priznanja i nagrade na domaćem ili međunarodnom nivou u oblasti kojom se bavi, zatim dostupna i vidljiva, odnosno javno objavljena umjetnička ili stručna djela, ali i pozitivno mišljenje reprezentativnog strukovnog udruženja.

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop