• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U MSURS-u otvorena izložba četiri umjetnika

Autor SRNA

U Muzeju savremene umjetnosti, u Banjaluci, u četvrtak veče otvorena je izložba "Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput - Evropski konteksti", na kojoj su predstavljena 43 djela.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je otvorio izložbu tom prilikom je istakao da Republika Srpska i Srbija civilizacijski pripadaju Evropi.

"Evropa stanuje ovdje i kada je riječ o likovnoj, ali i drugim umjetnostima. Banjaluka je uvijek zadovoljna kada naši prijatelji iz Srbije dolaze sa izložbom, koncertom, predstavom ili bilo kojim drugim kulturnim događajem", rekao je Radojičić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija naglasio je da je veoma važna saradnja Srpske i Srbije u oblasti kulture.

"U Banjaluci je danas potpisan Memorandum o saradnji Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kojim će se omogućiti kvalitetnija i intenzivnija saradnja institucija kulture Srpske i Srbije", napomenuo je Mutabdžija.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac rekao je da je ovom izložbom predstavljen mali dio bogate kolekcije Galerije Matice Srpske.

"Sva četvorica umjetnika školovala su se u Parizu, centru savremenih umjetničkih tendencija, nakon čega su se vratili u otadžbinu. Njihovo stvaralaštvo upućuje na evropske kontekste srpske moderne umjetnosti", istakao je Tasovac.

Autor izložbe Tijana Plakovljević Bugarski rekla je da djela srpskih autora prate hronologije njihovih životnih puteva.

"Izložba je nastala iz dva razloga - potrebe da svako vrijeme o umjetnicima, djelima i umjetničkim pojavama razmišlja na svoj način i želje da se javnosti prikažu značajna djela iz fonda Galerije Matice Srpske", rekla je Bugarski.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop