• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba o životu balkanskih Sefarda

Autor SRNA

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija i ambasador Španije u BiH Marija Aurora Mehija Eraskin otvorili su u Banjaluci izložbu pod nazivom "Slike izgubljenog svijeta. Fotografije, priče o životu balkanskih Sefarda".

 Izložba o životu balkanskih Sefarda Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Mutabdžija je sinoć na otvaranju rekao da izložba predstavlja bitan događaj za kulturu Republike Srpske, jer je kulturno nasljeđe Sefarda značajno na prostoru Balkana.

"Imamo takvih tragova i ovde u Banjaluci i u drugim gradovima Srpske", rekao je Mutabdžija, koji je izložbu otvorio u ime predsjednika Vlade Srpske Željke Cvijanović, koja zbog obaveza nije mogla da prisustvuje svečanosti.

Mutabdžija je najavio da će uskoro u Muzeju savremene umjetnosti Srpske biti predstavljeno značajno djelo Pabla Pikasa koje ima Srpska - "Glava čovjeka", u saradnji sa Muzejom Matice srpske iz Novog Sada.

"Nadamo se da ćemo u tome naići na razumijevanje Ambasade Španije u BiH da napravimo izložbu i na taj način predstavimo Pikasa i u Banjaluci", rekao je Mutabdžija.

Ambasador Španije istakla je da izložba predstavlja jačanje veza Španije sa BiH, posebno Republikom Srpskom i Jevrejskoj kulturnom zajednicom.

"Zadovoljstvo nam je da prisustvujemo ovoj izložbi i želimo da se te veze još jačaju", rekla je Eraskinova i dodala da Španija niz godina ima dobre veze sa Jevrejima širom svijeta.

Izložba predstavlja način života jevrejskih zajednica u različitim zemljama Balkana krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Izložba je otvorena u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, u organizaciji Ambasade Španije u BiH, Jevrejske opštine Banjaluka i "Kasa Sefard - Izrael" iz Madrida.

Otvaranju izložbe, koju će zainteresovani moći da vide do 10. avgusta, između ostalih, prisustvovali su konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić i kulturni i javni radnici Banjaluke.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop