• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Banjalučanke" zlatne u Letoniji

Autor SRNA

Ženski kamerni hor "Banjalučanke", pod vođstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića, osvojio je zlatnu medalju na Svjetskoj olimpijadi horova u Rigi u konkurenciji oko 500 horova iz 80 zemalja.

"Banjalučanke" su na ovom najznačajnijem svjetskom horskom takmičenju učestvovale kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH, a zlatnu medalju su osvojile u kategoriji tradicionalne muzike.

Hor se direktno kvalifikovao na Svjetsku horsku Olimpijadu u Rigi, koja je održana od 9. do 19. jula, zahvaljujući prethodno osvojenim zlatnim medaljama na evropskim takmičenjima u Budimpešti i Barseloni.

"Nakon dva uzastopna olimpijska srebra sa prethodne dvije horske Olimpijade koje su održane u Kini i SAD, konačno smo dosanjali san o olimpijskom zlatu i na najljepši mogući način zaokružili i potvrdili višegodišnju rezultatsku konstantu najuspješnije generacije ansambla, te dodatno učvrstili svoje mjesto najbolje rangiranog hora na zvaničnoj rang listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije 'Muzika Mundi", izjavio je Matović Srni.

Imajući u vidu ogroman broj zemalja učesnica Olimpijade, a u želji da učešćem pruži puni doprinos ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Srpsku i region, hor je od Svjetske horske asocijacije dobio mogućnost da promoviše sve aktivnosti i načine na koje se može pomoći ugroženom stanovništvu i Srpskoj.

Tokom trajanja Olimpijade posebno je promovisana kompozicija "Anđeo u vašem srcu", autora Mladena Matovića, kojom su članice ansambla univerzalnim jezikom muzike pozvale međunarodu javnost da pomogne u obnovi poplavljenih područja.

Ova numera bi uskoro trebalo da dobije i svoj video zapis koji će joj dodatno pomoći da u potpunosti ispuni svoju namjenu i funkciju.

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" želi da se javno zahvali gradu Banjaluka, te svim republičkim institucijama i prijateljima ansambla koji su direktno ili indirektno pomogli odlazak i učešće hora na ovom prestižnom horskom takmičenju.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop