• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skelet Servantesa pronađen nakon 400 godina

Autor Anadolija

Jednogodišnje istraživanje je potvrdilo da se u crkvi Convento de las Trinitarias u Madridu nalaze skeletni ostaci jednog od najpoznatijih svjetskih književnika i pisca romana "Don Kihot" Migela Servantesa, koji je umro prije 398 godina.

Informacije, koje su prije nekoliko sedmica procurile u javnost, da su pronađeni skeletni ostaci Servantesa i njegove supruge Kataline de Salazar, potvrđene su danas na konferenciji za medije održanoj u Madridu.

Tim stručnjaka koji predvode historičar Fernando de Prado, istraživač Luis Avial i antropolog Francisko Eksteberia, u aprilu prošle godine su započeli potragu u crkvi Convento de las Trinitarias u Madridu.

Ova lokacija se spominje kao mjesto počivanja Servantesa u jednom pismu iz 1870. godine, pronađenom u arhivu Španske kraljevske akademije.

Antropolog Francisko Eksteberia kazao je da, na osnovu svih dokaza i dokumenata koje imaju u rukama, mogu reći da se među pronađenim skeletnim ostacima nalaze i Servantesovi.

"Na skeletnim ostacima nema nepodudaranja, ima previše sličnosti", ispričao je Eksteberia. Međutim, kazao je Eksteberia, ne mogu uraditi "matematičke verifikacije poput DNK testa".

Danas je poručeno da će biti nastavljena naučna istraživanja u vezi sa skeletnim ostacima Servantesa, koji je umro 1616. godine. 

Istraživanje je sprovedeno u dva dijela. Prvobitno su ispitana četiri privatna groblja i podzemna groblja u crkvi. 

U jednom podzemnom groblju, koje se nalazi na oko 70 metara pod zemljom, nađeni su skeletni ostaci više od 200 osoba, uglavnom djece iz 16. i 17. stoljeća.

 Načelnica Madrida Ana Botela kazala je da su "danas doprinijeli kulturi i istoriji Španije". Dodala je da je Servantes osoba koja se ne može odvojiti od kulture te zemlje.

Servantesa je zarobila Osmanska mornarica i on je u periodu od 1575. do 1580. godine boravio u zatvoru u Alžiru. Za vrijeme petogodišnjeg pritvora Servantes je četiri puta pokušao pobjeći, a u zatvoru je napisao i poznati roman "Don Kihot".

Pored Servantesa, i Velaskez, Lope de Vega i Garsia Lorka su poznati španski pisci čiji skeletni ostaci nisu nikada pronađeni.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop