• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Pejzaži iz Titove zbirke

Autor mondo.ba

Izložba “Umetnost i vlast - pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“ biće otvorena u četvrtak 27. avgusta u 20 časova u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci.

Izložbu autorke Ane Panić, kustosa Muzeja istorije Jugoslavije čine odabrani pejzaži iz zbirke Josipa Broza – 47 slika i 11 grafika Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Petra Lubardrde, Milana Milovanovića, Peđe Milosavljevića, Mila Milunovića, Đorđa Andrejevića - Kuna, Stojana Aralice, Bete Vukanović, Ivana Grohara, Gabrijela Jurkića i drugih.

Izloženi radovi ilustruju tokove jugoslovenske umjetnosti, ali posmatrani sa drugog aspekta, oni su odraz ideologije vlasti. Nisu samo nevini prikazi prirode i gradova, već imaju jasnu političko – propagandnu ulogu, kao slika novog društva i istorijska potvrda nove Jugoslavije.

Dio izložbe čine i pejzaži koji su planski prezentovali pažljivo odabrane momente iz rane biografije Josipa Broza Tita i time učestvovali u građenju njegovog kulta koji je bio jedan od legitimacijskih osnova režima.

Pored likovnih prikaza Titovog rodnog kraja koje su ovjekovječili poznati jugoslovenski umjetnici poput Stojana Aralice, Josipa Generalića i Vilima Svečnjaka na banjalučkoj izložbi biće predstavljene makete kuća u kojima je u različitim periodima života Broz živio ili boravio.

Zasluge

Izložba se realizuje u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije (Beograd) i Galerijom Matice srpske (Novi Sad) i biće otvorena do 16. oktobra 2015. godine. Kustos izložbe je Ana Panić, kustos Muzeja istorije Jugoslavije, a kordinator projekta je Mladen Banjac, kustos MSURS-a.

Sastavni dio izložbe su i video radovi “Plodovi naše zemlje“ i “Uokvirivanje prostora“ Jasmine Cibic, slovenačke umjetnice, nastali 2012. i 2013. godine u okviru projekta “Za našu ekonomiju i kulturu/ For Our Economy and Culture” na 55. Venecijanskom bijenalu, a koji se uklapaju u novo čitanje pejzaža i pokazuju kako figurativne slike, pored onoga što je predstavljeno na njima, prenose i mnoge druge poruke, u ovom slučaju ideološke.

Vremenski okvir u kome su nastali pejzaži poklanjani Josipu Brozu Titu čini osam decenija 20. vijeka: od Proleća Ivana Grohara iz 1903. godine pa sve do poslednjih poklonjenih djela Peđe Milosavljevića i Vasilija Jordana.

Pronađite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop