• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vino i srednji vijek" u banjalučkoj "Noći Muzeja"

Autori mondo.ba Autori Dušan Volaš

Evropska noć muzeja održaće se 19. maja, a Muzej Republike Srpske trinaestu "Noć Muzeja" obilježiće raznolikim kulturnim programom koji će trajati od 18 do 22.30 časova.

 "Noć Muzeja" 19. maja u Muzeju Republike Srpske Izvor: Mondo/Dušan Volaš
Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Ana Puvačić Brataševec, portparol Muzeja RS, predstavljajući ovogodišnji program manifestacije pod nazivom "Vino i srednji vijek" je istakla da je autorski tim osmislio različite sadržaje prilagođene svim starosnim grupama.

Prvi dio programa namijenjen je djeci i obuhvata tri kreativno-edukativne i jednu interaktivnu radionicu koje će se održati u prostoru stalne izložbene postavke Muzeja RS.

"Radionicu „Postani i ti vitez“ će voditi Kozarački vitezovi i banjalučki srednjoškolci, a dvije prirodnjačke radionice „Noćni letači– šišmiši. Istine i zablude “ i „Noćni letači – sove. Istine i zablude“ vodiće ekolozi i biolozi Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta", izjavila je Nataša Kovačević, koordinator manifestacije "Noć Muzeja".

Prema njenjim riječima, dječiji program biće upotpunjen plesnim i dramskim nastupima viteške tematike kao i nastupom predškolske ustanove, a učestvovaće djeca predškolskog uzrasta i učenici osnovnih škola.

Specijalni dio programa su izložba haljina „Kneginja“ banjalučke modne kreatorke Melanije Ećim, te "Vivia - čarobna radionica iznenađenja" za djecu.

"U drugom dijelu programa predstaviće se studenti Dramskog odsjeka sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, a potom će svečano biti otvorena izloža „Priča o vinu“ koja će biti realizovana u saradnji sa vinarijama 'Jungić', 'Fazan', vinarijom 'Bonaventura' i vinarijom "Podrum Panić"", istakla je Kovačevićeva koja je i autor ove izložbe.

Posjetioci će u ovom dijelu programa imati priliku da uživaju u dobrim zvucima gudačkog kvarteta- Palladio string quartet te u nastupu Gradskog tamburaškog orkestra iz Banjaluke.

Cjelovečernji programa je prilika za posjetioce i da besplatno obiđu Stalnu postavku Muzeja Republike Srpske, gdje su izloženi najznačajniji predmeti iz muzejskih zbirki, od Praistorije pa do savremenog doba.

Realizatori manifestacije "Noć muzeja" su: koordinator manifestacije, viši kustos biolog Nataša Kovačević, viši muzejski tehničar Ljiljana Korać, viši muzejski pedagog Nataša Nogo, muzejski savjetnik, etnolog Vladimir Đukanović i viši kustos istoričar Milenko Đorđević.

Pokrovitelji manifestacije „Noć muzeja“ su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

Prva "Noć muzeja" održana je u Berlinu 1997. godine pod nazivom "Duga noć muzeja" i vrlo brzo je postala popularna u mnogim državama.

Pogledajte kompletan program:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop