• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolje iz Noći muzeja 2018.

Autor mondo.ba

"Noć muzeja" je godišnji događaj u okviru kojeg muzeji širom Evrope ostaju otvoreni do kasno u noć. Održava se svake godine u subotu koja je najbliža Međunarodnom danu muzeja, koji se obilježava 18. maja.

Ovogodišnja tema "Noći muzeja" nosi naziv: "Hiperpovezani muzeji: Novi pristupi, nova publika" i objašnjava današnje višestruko značenje riječi komunikacija. Predložena tema podstiče muzeje da u centar pažnje stave svu složenost današnje komunikacije, od najnovijih uređaja koji omogućavaju globalnu povezanost i koje tek otkrivamo, pa do onih "tradicionalnih" načina komunikacije u lokalnoj zajednici.

Širom svijeta će biti organizovane mnogobrojne aktivnosti u sklopu "Noći muzeja". Pored stalnih postavki, posjetioci će moći da uživaju u projekcijama filmova i prezentacija, koktel-pozorištima, čitanju spisa, koncertima, poetskim izvedbama i mnogobrojnim radionicama.

"Noć muzeja" u Banjaluci

Zanimljiv kulturni program u "Noći muzeja" očekuje nas i u Banjaluci. Tema ovogodišnje manifestacije u Muzeju Republike Srpske je "Vino i srednji vijek", a autorski tim događaja osmislio je različite sadržaje prilagođene svim starosnim grupama. U produkciji Muzeja savremene umjetnosti RS očekuje nas izložba "Punktumi", koja predstavlja zbirka inostrane umjetnosti sa više od 360 umjetničkih djela, a za ovu priliku izabarano je 100 djela 80 autora iz 17 evropskih zemalja. Ovom izložbom se takođe obilježava i Evropska godina kulturnog nasljeđa. Imajući u vidu temu ovogodišnje "Noći muzeja", posjetioce očekuje zanimljiv i interaktivan program u muzeju, gdje će zahvaljujući kompaniji m:tel imati mogućnost da zavire u svijet virtuelne realnosti uz VR PS4, ali i da izrade svoje portrete sa pozadinama najznačajnijih slika postavke "Punktumi" u foto-butu.

"Noć muzeja" je mnogima prilika da pokažu svoju inovativnost, pa će tako Scarborough Museums Trust iz Velike Britanije pristupiti ovom jedinstvenom kulturnom događaju iz novog ugla. Naime, ovogodišnji događaj će se odvijati putem društvenih mreža, sa ciljem diskusije o dva najzanimljivija aspekta njihove kolekcije, a to su jaje velike njorke i amajlija Vilijama Džejmsa Klarka. Njihov plan je da se povežu sa kolegama iz muzeja širom svijeta, koji imaju slične kolekcije, putem Twitter objava sa svojih naloga.

Zaljubljenici u francusku istoriju će ove godine imati jedinstvenu priliku da iskuse srce bivše kraljevske rezidencije, jer Versajska palata otvara svoje najprestižnije prostorije mnogobrojnim posjetiocima: Kraljevsku kapelu, Kraljevske sobe i Halu ogledala. Ljubitelji umjetnosti, a pogotovo impresionizma, neka budu spremni na iskustvo koje će ih ostaviti bez daha, jer će centralna tema pariskog muzeja Orsej biti Moneov rad i zaostavštine, uz zvuke džeza koji je u to vrijeme odjekivao sa obje strane rijeke Sene.

Kako antika ne bi ostala zapostavljena, muzej u Akropolisu će posjetiocima pružiti potpuniji doživljaj drevne Grčke, uz koncert gudačkog kvarteta.

Muzeji Drugog svjetskog rata u Gdanjsku i Vesterplateu će, kroz različite izložbe, od kojih su neke spremljene isključivo za najmlađe posjetioce, ovu noć posvetiti različitim aspektima Drugog svjetskog rata i načinu života u periodu od 1939. do 1945. godine.

Za najposjećeniju manifestaciju u oblasti kulture, noć kada se čitavi gradovi pretvaraju u veliki muzej, Mercedes-Benz muzej sprema različite performanse. Koliko god djelovalo nespojivo, posjetioci ovog muzeja će pored specijalne izložbe "50 godina AMG-a", i poetske večeri, moći uživati uz popularni "stargazing", zahvaljujući saradnji sa študgartskim udruženjem astronoma.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop