• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Cvijet je najljepši kad je neubran" u MSURS

Autor mondo.ba

Izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran", koja se realizuje u saradnji "British Councila" i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), biće otvorena u ovoj instituciji kulture 7. marta.

 "Cvijet je najljepši kad je neubran" u MSURS Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Riječ je o postavci koja će uoči Međunarodnog dana žena banjalučkoj publici predstaviti djela i teme nekoliko umjetnica, istovremeno otvarajući pitanja zastupljenosti žena u kolekcijama i njihove vidljivosti na savremenoj sceni.

"Izložba je koncepcijski podijeljena u četiri segmenta. To su: 'Refleksija', 'Izloženost', 'Rodna tijela' i 'Duh'. Ovi segmenti osmišljeni su tako da odražavaju dijalog umjetnica, sličnosti i razlike umjetničkih koncepata, raznovrsnost ženskog izraza - od intimnih, ličnih stavova do percepcije društva u kojem žive, kao i njihov međusobni odnos", kazala je za "Nezavisne" Lana Pilipović, kustoskinja izložbe i viša kustoskinja u MSURS.

Kako javljaju iz ove institucije, nakon značajnih i veoma posjećenih postavki Dejmijana Hersta "Nova religija" i Grejsona Perija "Taština malih razlika" biće to nova saradnja sa "British Councilom".

"Ideja ovog umjetničkog projekta, koji u fokus stavlja dijalog između djela britanskih umjetnica iz kolekcije 'British Councila' i umjetnica iz lokalnih kolekcija, potekla je iz 'British Councila', koji su podstakli kustose pet regionalnih institucija da rade zajedno kako bi u svojim zajednicama otvorili pitanje zastupljenosti žena umjetnica na savremenoj sceni. Svaka od ovih izložbi ima različite konceptualne okvire, u zavisnosti od sadržaja ili problematike kojom se bavi, tj. od radova koji se pridružuju", saopštili su iz MSU RS.

Percepcije prvenstveno, kaže se dalje u saopštenju, ukazuju na paralelne umjetničke prakse iz različitih geografskih, društvenih, kulturoloških i ekonomskih konteksta u kojima umjetnice žive i rade.

"Pokazalo se da su ženske teme s različitih geografskih područja identične, tj. da se uvijek radi o preispitivanju identiteta, intimnosti, sjećanja, o svakodnevnom iskustvu, društvenim stereotipima, seksualnosti ili slobodi. Takođe, korištenje vlastitog tijela kao umjetničkog medija svuda je podjednako prisutno. Evidentnu razliku, međutim, predstavljaju drugačiji uglovi posmatranja, a potom i drugačiji stavovi, uslovljeni pomenutim kontekstima", nastavak je pomenutog saopštenja.

Izložba u Banjaluci nazvana je po djelu jedine umjetnice u kolekciji MSU RS Sandre Dukić, koja ima izražen feministički stav i djelovanje.

"Naziv je ujedno i narodna poslovica, 'Cvijet je najljepši kad je neubran', sa kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava, želeći da skrene pažnju na radikalnije preispitivanje pozicije žena u društvu. Poslovica sadrži i određene društvene i kulturološke karakteristike, koje zajedno sa društveno-istorijskim okvirom mogu biti polazna tačka za istraživanje rodnih odnosa ovog podneblja", najavili su ovu izložbu iz MSU RS.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop