• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela "Noć muzeja"

Autori mondo.ba Autori SRNA

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Muzeju Srpske manifestaciju "Noć muzeja". Muzeji večeras otvoreni i u drugim gradovima Srpske.

 Noć muzeja u Banjaluci Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk


Trivićeva je rekla da se "Noć muzeja" obilježava u cijeloj Srpskoj, ne samo u Muzeju Srpske i Muzeju savremene umjetnosti Srpske, što je, kako kaže, veoma značajno jer na taj način Srpska pokazuje da pripada velikoj porodici evropskih muzeja.

Ona je istakla da dugogodišnje programske postavke u Muzeju Srpske i Muzeju savremene umjetnosti Srpske u Banjaluci privlače novu publiku na novi način.

Trivićeva je rekla novinarima da je večeras značajno vidjeti veliki broj djece, mladih i učenika koji su učestvovali u programskim djelatnostima, jer se na taj način oni i edukuju.

Prema njenim riječima, muzejska djelatnost je veoma važna, kako sa aspekta kulturnog baštinjenja, tako i sa aspekta kulture i umjetnosti u Srpskoj.

Ona kaže da posjete muzejima ne treba da budu praksa samo tokom "Noći muzeja", nego cijele godine.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić rekao je da je ovo 14. godina za redom kako ovaj muzej organizuje "Noć muzeja", te je naglasio da je to jedna od najljepših i najzabavnijih manifestacija u Muzeju Srpske.

Savić je pozvao građane da posjete ovu ustanovu kulture, jer je za "Noć muzeja" pripremljen bogat kulturni, ali i zabavni program.

Koordinator manifestacije i viši muzejski pedagog Nataša Nogo rekla je da se ova manifestacija istovremeno održava u 40 zemalja u više od 2.000 muzeja u Evropi.

Banjalučki vrtići "Plavi čuperak", "Pčelica" i "Bambi" otvoritće prvi dio programa, a binu će krasiti nastupi učenika osnovnih škola "Branko Radičević", "Ivo Andrić", "Jovan Cvijić", "Miloš Crnjanski", te "Miroslav Antić" iz Bistrice.

Nogo je dodala da drugi dio programa započinje sa učenicima banjalučke Gimnazije, a u nastavku će posjetioci moći da uživaju u orkestru porodice Babić, čuvene šestorke braće i sestara.

"Tu su i studenti banjalučke Akademije umjetnosti, predstava Pozorišta mladih `Dis`, Gradski hor `Jazavac`, Gradski tamburaški orkestar, a gost večeri je banjalučka pop pjevačica Maja Tatić", navela je ona.

Nogo je najavila i nastup članova Plesnog studija "Orijana i Orija", te dodala da će prvi i drugi dio programa pratiti učenici fotografskog smjera Tehnološke škole. 

"Noć muzeja" biće održana i u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci. 

U ovom muzeju večeras vas očekuje izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran", performans umjetnice Lale Raščić „GORGO“, virtuelna posjeta evropskim muzejima kao i nastupi Dj set Oridžidži te spektakularan koncert benda MAIKA.

Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković izjavila je da je ove godine pripremljena izložba "Percepcije - Cvijet je najljepši kad je neubran" na kojoj su predstavljene najznačajnije britanske umjetnice i umjetnici iz kolekcije ovog muzeja, u čijem je fokusu žena.

"Smatrali smo da i ovogodišnji program `Noći muzeja` treba da bude u tom smjeru osmišljen", rekla je Vujkovićeva novinarima u Banjaluci.

Vujkovićeva je navela da je zbog toga pozvana umjetnica Lala Raščić da predstavi svoj performans"Gorgo".

"Performan `Gorgo` je inspirisan antičkom mitologijom i tradicijom koja je i u fokusu ovogodišnje `Noći muzeja`", objasnila je Vujkovićeva.

Ona je dodala da je centralni dio večeri koncert, te je najavila nastup benda "Maika" i di-džeja "Oridžidži".

Požurite muzeji su otvoreni do ponoći!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop