• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MSURS: Izložba „Igre i politika“

Interaktivna izložba video-igara pod nazivom Igre i politika/Games & Politics biće otvorena u peta, 12. jula u 20 časova, u Muzeju savremene umjetnosti Banjaluka.

Izložba je rezultat saradnje Gete instituta i Centra za umjetnost i medije iz Кarlsruhea (ZКM) i prikazuje politički i socijalno angažovane video-igre kao daleko više ozbiljniji fenomen od isključivog medija za zabavu. 

Izložba Igre i politika /Games & Politics je trenutno na višegodišnjoj svjetskoj turneji, u sklopu koje stiže i u Banjaluku nakon što je  predstavljena u Skoplju, Sofiji, Ankari, Solunu, Zagrebu, Rijeci, Beogradu itd.

Projekat Igre i politika /Games & Politics predstavlja 18 nekomercijalnih video- igara koje su dizajnirali umjetnici, aktivisti, studenti i dizajneri u proteklih petnaest godina tragajući za odgovorom na pitanje kako tačno kompjuterske igre razvijaju svoj politički potencijal i koliko ova umjetnička forma može ponuditi alternativu u industriji zabave. Pored samih igara, izložba obuhvata i tri dokumentarna filma o nastanku projekta, i najkompleksnijim video-igrama.

Posjetioci izložbe imaće priliku da isprobaju video-igre koje propituju različite aspekte savremenog društva: politička odlučivanja (Democracy 3), rodna problematika (Perfect Woman), država koja nadzire (TouchTone i Orwell), rat dronova (Кillbox), odnos prema izbjeglicama (Escape from Woomera), otpor prema totalitarnim sistemima (Yellow Umbrella), moć medija (The Westport Independent), prošla ili aktuelna politička događanja (The Cat and the Coup und Madrid), posljedice ratnih događanja (This War of Mine) i ponuditi iskustva koja će ih sigurno podstaći na razmišljanje o ulozi video-igara u savremenom svijetu.

Tokom trajanja izložbe u Muzeju će biti organizovan zanimljiv prateći program koji će na kreativan i edukativan način predstaviti svijet video-igara i paralelu između umjetnosti i gejminga, mladih i starijih generacija, ali i panel diskusije o gejming industriji, njenom uticaju u svijetu politike, kulture i zabave.

Prateći program se realizuje u saradnji sa Bit Alijansom, najvećom krovnom organizacijom IT industrije u BiH i Кuvo TV jedinstvenim regionalnim gejming projektom koji će uskoro biti lansiran i donijeti nešto potpuno novo na domaću gejming, esport i medijsku scenu. 

Publika će imati priliku da sa iskusnim gejmerima igra neke od najpopularnijih video-igara današnjice, ali i da kroz odabrane video-igre koje se ističu društveno-ekonomskom tematikom ili umjetničkim dizajnom, saznaju o svijetu gejminga kao nove vrste umjetnosti koja s razlogom privlači najtalentovanije scenariste, režisere i umjetnike današnjice.

Izložba će biti otvorena do 22. avgusta 2019. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop