• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba Biljana Gavranović u MSURS

Autor mondo.ba

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak, 29. avgusta u 20 časova biće otvorena samostalna izložba umjetnice Biljane Gavranović pod nazivom „Priroda senzibiliteta“.

Izložba u MSURS je retrospektivnog karaktera i obuhvata bogat i plodan opus Biljane Gavranović i posmatračima na najbolji mogući način dočarati poetsko-vizuelni jezik kojim se ova umjetnica izražava.

Postavka će obuhvatiti nekoliko velikih ciklusa od njenog angažmana u grupi Zvono, pa sve do danas uključujući serije: Pržna polja, Asocijativni pejzaži, Totemi, Кlupka, Muhe, Ptice i mnogobrojne skice i crteže.

Кao članica grupe Zvono, koja je formirana 1982. godine i za tadašnju likovnu scenu BiH bila veoma progresivna i koja je kroz svoje akcije u javnom prostoru preispitivala ulogu umjetnosti u društvu, Biljana Gavranović je kroz svoje radove predstavljala umjetnost na tada nekonvencionalan način i iz današnjeg ugla to je značilo pionirski poduhvat za BH likovnu umjetnost tog perioda.

Paralelno sa radom unutar likovne grupe „Zvono“, svi njeni članovi razvijali su i samostalne umjetničke karijere, koje nisu bile u potpunosti vezane za rad ove grupe. Biljana Gavranović svoju samostalnu karijeru nastavila je stvaralačkim rukopisom koji je u velikoj mjeri nepromijenjen i prepoznatljiv do danas – ostala je vjerna vlastitom stilu izraza, koji je karakterističan za njeno stvaralaštvo.

Umjetnički opus ove autorke može se podijeliti na tematski različite cjeline, s tim da je za svaku od njih polazište priroda. Postavka izložbe u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i tekst kustoskinje izložbe Maše Čavić, ne prate hronološki tok jer umjetnost koju ova autorka stvara nije određena nivremenom ni prostorom , ona je usko povezana s emocionalnim, psihološkim i imaginarnim svijetom umjetnice.

Biljana Gavranović je rođena u Gornjim Orlovcima kod Prijedora. Diplomirala je 1982. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Milivoja Unkovića na slikarskom odsjeku. Jedan je od osnivača likovne grupe Zvono, osnovane 1982. godine. Ova likovna grupa nastojala je da predstavi umjetnost na drugačiji način, prenoseći je u javni prostor. Takav vid prezentacije bio je novina na bosanskohercegovačkoj likovnoj sceni tog perioda. Biljana Gavranović bila je članica Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovineu periodu od 1982. do 1991. godine, Saveza udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije, a danas je članica Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Republike Srpske.

Dobitnica je brojnih nagrada, u periodu od 1982. godine do danas imala je 22 samostalne izložbe,a njeni radovi bili su izloženi na oko 150 kolektivnih izložbi. Živi i radi u Banja Luci kao redovni profesor na Akademiji umjetnosti.

Izložba „Priroda senzibiliteta“ biće otvorena do 18. oktobra 2019. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop