Kultura

Cirkus je u Muzeju: Održan performans "Linije", na radost najmlađih

Autor Vesna Kerkez

Večeras je ispred Muzeja savremene umjetnosti RS u Banjaluci održan neobičan performans, kome su se posebno obradovali mališani.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Riječ je o cirkuskom performansu "Linije" koji je organizovan u okviru pratećeg programa izložbe "New Era: umjetnički diskursi o društvenim i klimatskim promjenama", koja je u toku.

Performans "Linije" cirkuske grupe "Cie SCOM" je nastao kao dio projekta "Cirkus=umjetnost", osmišljenog u saradnji sa regionalnim programom za izvođačke umjetnosti Teatroskop, a realizuje se uz podršku Francuske ambasade i Francuskog instituta u BiH i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Umjetnički cirkuski nastup "Linije" je savremeni izraz u cirkuskoj vještini koji pruža mogućnost sagledavanja ove vrste perfomativnog pokreta na jedan nov način.

"Linije" prikazuju cirkuskog umjetnika na akrobatskom točku. Formom i sadržajem, od rekvizita do kružnog postavljanja publike, ova predstava istražuje krug u cilju otkrivanja suštine cirkusa. U toku nastupa izvođači koriste boju i rekvizite, te na taj način kroz zahtjevne cirkuske pokrete stvaraju novo umjetničko djelo inspirisano djelima slikara Huana Miroa i Vasilija Kandinskog.

Ova cirkuska tačka predstavlja posljednji dio triptiha koji je ujedno namijenjen i najmlađoj publici, a nudi savremeni pogled na tri osnovna cirkuska elementa – tijelo, porodicu i krug. Kroz ovakvu vrstu pristupa, publici se pruža mogućnost drugačijeg pogleda na savremeni cirkus, ali i saznanje na koji način je prevaziđen tradicionalni format ovog umjetničkog izraza, koji danas u mnogim zemljama postaje vid formalnog obrazovanja.

(MONDO)

Tagovi